Tidigt i våras släpptes boken En ny tid av Ida Jessen där vi fick följa en ung folkskollärarinna som fångats i ett dystert äktenskap med en doktor. Handlingen utspelade sig under tidigt 1900-tal och i Doktor Bagges anagram får vi återigen följa med till det jylländska samhället Thyregod, men den här gången får vi ta del av ett annat perspektiv när doktor Vigand Bagge berättar sin historia.

Det är en fattig region präglad av jordbruksnäringen som utgör Vigand Bagges verksamhetsfält. Han har under hela sin yrkesbana gett sig av i ur och skur, alla tider på dygnet, för att hjälpa människorna när läkekunskaper krävs. Visst har det gått framåt, doktor Bagge behöver inte längre kuska runt med häst och vagn sedan automobilen uppfanns, och även folkhälsan har förbättrats när invånarna har fått bättre levnadsförhållanden och därmed en chans att dra sig upp ur smuts och misär. Men Vigand Bagge börjar bli trött. Han är sjuk, det inser han naturligtvis, han är ju trots allt doktor. Ändå gör han allt vad han kan för att dölja sitt tillstånd inför sin hustru Lilly och omvärlden. När det gäller Lilly är relationen allt annat än förtrolig, hon blev aldrig den maka han hade drömt om. Förklaringen vilar delvis i det faktum att det aldrig blev några barn, en stor sorg för dem båda om än på skilda sätt. När sömnlösheten plågar Vigand Bagge är det ordlekar och anagram som blir hans räddning. De håller hans hjärna i trim och de onda tankarna borta.

Det är intressant att se hur författaren Ida Jessen har valt att spinna vidare på berättelsen En ny tid och trots att jag redan känner till vissa händelser blir ändå givande att följa doktor Bagges syn på saken. Doktor Bagges anagram blir en slags pendang till En ny tid: böckerna kompletterar varandra och utgör ett självklart par.  I grunden är Vigand och Lilly Bagge varandras motsatser, likt eld och vatten tycks de oförenliga och deras syn på äktenskapet de delar skiljer sig åt markant.

Ida Jessen har en finstämd berättarstil och jag imponeras av hennes sätt att hantera orden på ett sätt som ger optimalt resultat. Doktor Bagges anagram är en av de tunnaste böckerna i min bokhylla, ändå ryms här både ett livsöde och en glimt av Danmarks historia. Författaren fångar ett samhälle som utvecklas i rask takt, samtidigt som hon tecknar bilden av paret Bagge – ett porträtt vars många nyanser berör. Ida Jessen fångar också något som skapar reflektion kring likheter och olikheter med den tid vi lever i nu. Människors sorger och glädjeämnen tycks i grunden inte förändra sig, oavsett materiel standard. En ny tid och Doktor Bagges anagram tillhör de bästa historiska romanerna jag har läst i år.

Utgiven av: Historiska Media, 2018. I översättning av: Ninni Holmqvist. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Doktor Bagges anagram av Ida Jessen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.