9789137152929_200x_oforsiktig-karlek

Peter Robinson är tillbaka med en ny bok om Alan Banks och hans utredningsgrupp i den fiktiva engelska staden Eastvale. Som alltid är berättelsen kryddad med Banks intresse för musik, kultur och ett gott glas vin. Denna gång blir det extra tydligt när han delar intresset med mordoffret som är föremål för hans senaste utredning, en ung kvinnlig student som uppskattade de gamla musikaliska mästarna. Hon återfinns i en övergiven bil utefter vägen och inledningsvis är det oklart om det rör sig om mord eller självmord, men när polisen upptäcker att hon verkar ha kommit över stora summor pengar på oförklarligt vis blir de allt mer intresserade av fallet. Kort därefter hittas även en man klädd i kostym och finskor död ute på heden. Att han inte är en förolyckad fotvandrare är självskrivet, men frågan är vem han är och hur han har hamnat där.

Huvudpersonen i den här bokserien är förvisso Alan Banks, men han är inte ensam på scenen. Peter Robinson låter oss också följa resten av utredningsteamet som sysslar med grova brott, och det är gruppdynamiken mellan Alan, Annie, Winsome och Gerry som utgör stor del av behållningen med den här boken. Har man följt serien har man också lärt känna dem alla steg för steg på ett sätt som gör att en ny bok av Peter Robinson numera alltid känns hemtrevlig och välkomnande.

Trots att igenkänningsfaktorn mestadels är av godo finns det dock en fälla som Peter Robinson denna gång är snubblande nära att falla i. Redogörelserna för Banks musikintresse blir lite för långa och hans förkärlek för vackra kvinnor lite för intensiv. Inslag av den typen har vi läsare sett så många gånger att Banks beteende börjar kännas en smula förutsägbart. Intrigen i boken är inte heller den starkaste och jag blir inte riktigt så engagerad i berättelsen som jag är van vid. Det dröjer innan det står klart att självmordet är ett mord, startsträckan är helt enkelt lite lång för att jag ska bli fängslad till hundra procent. Genomgående är dock berättelsen som rullas upp ganska välskriven. Den är oförutsägbar och trovärdigt gestaltad, fiktionen har verklighetsanknytning på ett sätt som får mig att känna att karaktärerna skulle kunna vara människor. Oförsiktig kärlek är en bok som bjuder på några timmars angenämt tidsfördriv för den som uppskattar en klassik brittisk deckare.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. I översättning av: Jan Malmsjö.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.