9789137151595_200x_motiv-x

En rad mord skakar om i Helsingborgstrakten och Fabian Risk tvingas återgå i tjänst trots att han egentligen borde sätta familjen främst efter de dramatiska händelser som avslutade den förra boken i serien, Arton grader minus. Tid är dock något som Helsingborgspolisen inte har, en flyktingpojke har hittats mördad och mycket pekar på att mordet har rasistiska förtecken. Samtidigt blir Fabian Risk också involverad i en privat utredning. Hans döde kollega Hugo Elvin efterlämnade många frågetecken som Fabian har svårt att släppa taget om.

När fler personer påträffas döda blir dock motivbilden allt mer otydlig. Polisen har svårt att se hur mördaren väljer sina offer. Mycket pekar istället på att det är flera gärningsmän de söker, utförande och modus operandi skiljer sig åt markant. Mördaren verkar spela ett spel som är på liv och död, och att fånga en så nyckfull gärningsman visar sig bli en av polisgruppens största utmaningar hittills.

Stefan Ahnhem har med sina rafflande kriminalromaner om Fabian Risk och Helsingborgspolisen snabbt blivit en klart lysande stjärna på den svenska deckarhimlen. Motiv X är den fjärde delen i serien och det är en mycket komplex och mångbottnad historia som rullas upp. En pojke hittas mördad inuti en större tvättmaskin och med utgångspunkt vid det mordet inleder Ahnhem en resa som förblir oberäknelig och nervkittlande hela vägen in i mål. Just det oförutsägbara är en av bokseriens främsta styrkor. Som läsare vet jag aldrig vad som väntar runt hörnet och när det gäller spänningslitteratur är det precis så jag vill ha det.

Ahnhem är en mästare på att hålla många bollar i luften när det gäller sidospår och bifigurer, för trots att berättelsen tycks leda in på många olika vägar blir det aldrig svårt för mig som läsare att hålla kursen. Det är skickligt att kunna bygga så många scener och intriger i samma berättelse. Motiv X är en bok att andlöst läsa i ett svep och återigen levererar Stefan Ahnhem spänning i världsklass.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

En reaktion till “Motiv X av Stefan Ahnhem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.