Idag undrar Mias bokhörna hur vi tänker kring att publicera mer innehåll på Instagram då det blir allt vanligare att de som har bokkonton där publicerar sina bokrecensioner direkt i sociala medier. Bonusfrågan handlar om hur vi fixar höstmyset.

FotoFlexer_Photo4.jpg

Jag tycker nog att svaret på frågan om Instagrams betydelse för bokbloggandet beror väldigt mycket på hur man väljer att driva sin blogg och vad den har för syfte. Har man den som läsdagbok för sitt egen skull och väljer att aldrig ta emot eller be om recensionsexemplar från förlagen har man heller inga skyldigheter utan är i mitt tycke fri att göra precis som man vill när det gäller både innehåll och marknadsföring av inlägg. Om man däremot tycker att det är trevligt att ta emot böcker i utbyte mot en recension ökar kraven på vad förlagen förväntar sig i gengäld.

Jag är aktiv även på Instagram och lägger ofta upp en bild och några korta rader om boken där. I övrigt hänvisar jag till recensionen som finns på bloggen. Jag kan dock känna att det ibland verkar som att bookstagram håller på att köra om den traditionella bloggen, för det dyker hela tiden upp nya konton och de tas väl emot av förlagen. Jag kan förstå varför det är så populärt, en tjusig bild och några snabba rader om boken på Instagram kräver inte alls så mycket tid som en blogg tar. Men även om jag gillar formatet ur ett estetiskt perspektiv saknar jag de längre och mer analyserande texterna som inte ryms på Instagram. Därför väljer jag båda forumen och tycker att de än så länge kompletterar varandra ganska bra. Det är heller inga problem att blanda böcker med lite mer personliga inlägg på Instagram, det verkar öka populariteten om man bjuder lite på sig själv. Något jag dock inte alls känner mig bekväm med är rörligt material. Jag gillar inte alls tanken på att lägga upp filmklipp där jag pratar om böcker, men man ska väl aldrig säga aldrig…

Var man är aktiv är dock såklart upp till var och en att bestämma, men det känns som att förlagen allt mer förväntar sig att man gör vad man kan för att sprida och marknadsföra sina texter i så många kanaler som möjligt.

Höstmyset fixar jag med levande ljus (värmeljus i lyktor, så inte katten tar eld) en mysig filt (igår köpte jag också ett nytt vintertäcke, men inväntar lite kallare väder innan det tas i bruk), bra böcker och god choklad. Jag tycker också om att laga mat, grytor och långkok hör till under den här säsongen. Ikväll blir det dock något helt annat. Pappa har levererat en egenfångad gös, så det blir smörstekta filéer med potatis, gröna ärtor och ett örtsmör kryddat med dill och citron. Verkligen fredagslyx!

18 reaktioner till “Helgfrågan v. 41

 1. Jag håller med dig fullständigt när du skriver om Instagram och böcker. För mig är Instagram en kanal för BILDER. Jag använder Insta – och Twitter – för att puffa för mina blogginlägg, extra mycket om inläggen handlar om böcker – recenserade böcker eller bara om böcker jag har läst ändå. På Insta vill jag att bilden ska tala, inte orden. Jag orkar inte sitta och försöka läsa en recension i mikrostil – det läser jag hellre via datorn och via en blogg. På en blogg talar orden i stället och bilden/r är komplement.
  Inte heller gillar jag de rörliga bilderna på Instagram. Det räcker med You tube, liksom, för den som är intresserad av rörligt och kanske audiellt material av den lättare arten.

  Höstmys för mig handlar mest om tända ljus, bra böcker, nåt gott att äta och ett riktigt kraftullt rödvin. Choklad… 😛

   1. Ja ungefär så tänker jag också. Men att läsa långa texter på Instagram via mobilen orkar jag INTE. Gränssnittet i Insta är inte anpassat för text utan för bilder.

 2. Jamen visst är det så att tiden är en stor faktor i det hela, den räcker inte alltid till…och som du säger syftet med bloggen, jag är ganska nöjd med läget men en vet ju aldrig vad som händer, saker och ting är ju föränderligt som tur är 😊

 3. Jag håller helt med dig. Instagram tar verkligen över. Och när det gäller någon form av interaktion med författarna till böckerna man läser är det väl i princip bara Instagram som gäller. Jag vet att vissa författare tittar in i min blogg, men de flesta håller nog framförallt koll på taggar med boktitlarna och författarnamnen på Instagram.

  När det gäller inlägg på Instagram med hänvisning till bloggen för längre recension är det inte så väldigt många som klickar över till bloggen, så just nu lägger jag upp längre texter om böckerna även på Instagram, däremot inte lika långa som i bloggen. Märker du att Instagramläsarna verkligen klickar över till din blogg när du skrivit recensioner?

  Rörligt material är inte jag heller bekväm med, men jag kommer nog att prova att göra en liten video om böcker så småningom, för att testa.

  Ha en fin helg!

  1. Det finns en grupp som klickar in och läser på bloggen efter att jag pushat för inlägget på Instagram, men det är inte så många. Beror lite på ämnet också, recensioner drar inte direkt storpublik men t ex månadens boknyheter däremot genererar ofta fler besök från Instagram. Känner också att Instagram håller på att ta över, men vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till det. På sätt och vis verkar bokförlagen nöjda när boken syns, jag funderar över stor betydelse lång/kort text har. Menar inte att det ena är bättre än det andra, men frågan är om det liksom är bilden som är det verkligt viktiga? Just nu funderar jag mest på hur jag ska få ut maximalt av och utveckla min närvaro på Insta mer än själva bloggen, vilket kanske är talande… Tycker dock de kompletterar varandra rätt fint, men det är alltid nyttigt att vilja hänga med och testa nya vinklar. Det tror jag är det viktigaste för att bokförlagen ska fortsätta anse oss som relevanta.

 4. Så du menar att förlagen börjar ha ett krav på att bokbloggsrecensioner länkas (eller hur det nu görs) till Instagram? Då lär jag väl snart inte få fler recex i såna fall. Har ingen mobiltelefon, så borde kanske själv inse att jag inte längre uppfyller de krav som ställs? Samtidigt tar jag ju bara emot recex som jag blivit erbjuden av förlag och författare, eller skickas som överraskningsexemplar, väldigt få gånger jag själv efterfrågat. Och så länge de frågar mig eller bara skickar böcker ändå, så borde det väl innebära att dom anser det okej att man bara har en blogg (länkar iofs till fb-sida och gör recensionsblänkare med länk hos Boktipset och goodreads). Jättedåligt insatt i hur viktigt Instagram har blivit. Men du verkar ha koll, så intresserad av ditt svar, till en som inte längre hänger med. 😉

  1. Så länge de aktivt vill skicka böcker till dig är bloggen säkert fullt tillräcklig, det var inte min mening att döma ut bokbloggen som företeelse på något vis. Jag har heller inte sett några tydliga krav på att man är närvarande i sociala medier för att få en bok att recensera, det är mer ett underförstått att förlagen uppskattar det och med tiden kanske kommer tycka att det är viktigt. Förstår att alla kanske inte vill hålla på med Instagram osv. Men jag ska ge ett exempel på varför jag upplever att vi håller på att bli omkörda av boktipsen på Instagram. Det är förhållandevis enkelt att skaffa ett konto om man har en smartphone. Det är lätt att nå ut till många, ett flertal har över 1000 följare, jag har t ex nästan 2500 som följer mitt konto och därmed typ prenumererar på det jag lägger upp. Alla kanske inte tittar och ser allt, men möjligheten finns. Så många läsare kommer aldrig bloggen ha på en dag… Det ligger ju också i tiden att allt ska gå snabbt och vara lättillgängligt. Därför satsar förlagen mycket på det forumet. Genom att tagga deras namn kan jag också direkt göra så de ser mitt inlägg på Instagram, vilket gör det enkelt för förlagen att ha koll på vad som skrivs om deras böcker. Men än finns det en stor målgrupp som även gillar bokbloggar och som läser dem, håller tummarna för att det fortsätter så.

   1. Tusen tack för ditt väl utvecklade svar. ❤ Nu blev jag ju faktiskt lite klokare på detta "fenomen". Håller såklart också tummarna för att intresset för bokbloggarna får leva vidare. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.