9789100174552_200x_sju-dagar-med-familjen-ingen

Olivia har spenderat en tid i Afrika där hon har behandlat svårt sjuka människor som lider av en extremt smittsam virussjukdom. När hon återvänder till England för att fira jul innebär det att hela familjen måste spendera en vecka i karantän, därför passar det extra bra att fira helgen på familjegodset i Norfolk. Sju dagar tillsammans med familjen, avskilda från yttervärlden, kan dock bli ganska påfrestande när åsikterna går isär. Olivias pappa är matjournalist. Han är känd för sina vassa recensioner av nyöppnade restauranger, men hans bitterhet håller på att ta överhand och genomsyrar nu allt han gör. Systern är en ung kvinna vars främsta ambition är att gifta sig. Hon har nu hittat en lämplig kandidat vilket leder till att hon vill spendera hela julen med att planera sitt storslagna bröllop. Flickornas mamma är den sammanfogande länken som vill ordna ett traditionsenligt julfirande som förenar dem alla, men inte heller hos henne är gnistan den vanliga. Strax före julhelgen har hon fått ett sjukdomsbesked som oroar, men hon vill inte säga något till familjen av rädsla för att förstöra stämningen. Efter några dagar gemenskap i det stora huset på landet står ytterligare en gäst på familjens tröskel. Plötsligt flyter alla hemligheter upp till ytan och vänder uppochned på både relationer och förtroenden. Det blir en jul som förändrar familjen för alltid.

Sju dagar med familjen utspelar sig vid jul, men det är ingen glittrande, rödfärgad smällkaramell vi får ta del av. Julen utgör en snygg inramning och är väsentlig för förenandet av familjen. Författaren skildrar stämningsfullt det frostnupna landskapet och familjens traditioner, men främst för att ge kropp och karaktär åt sin berättelse. Sju dagar med familjen är alltså en roman som inte nödvändigtvis behöver läsas i december, den gör sig bra under en betydligt längre säsong än så. 

Författaren tar avstamp i känslan av att gemensamma familjehögtider ibland kan vara en prövning och utvecklar berättelsen utifrån det. Vad är väl en eftermiddag med svärmor, jämfört med att sitta isolerade en hel vecka på ett ensligt beläget lantgods där de flesta bekvämligheter har minst femtio år på nacken? Själva intrigen är som gjord för att skapa konflikt och motsättningar, och det är den drivkraften som gör det här till en fängslande berättelse. Överraskningsmomenten är viktiga i den här boken och att analysera enskilda händelser är därför svårt utan att avslöja för mycket.

Francesca Hornak skapar väldigt tydliga karaktärer. Hon tecknar dem noggrant och med stor fingertoppskänsla, vilket gör att de väcker både positiva och negativa reaktioner hos mig som läsare. Olivia och hennes syster är väldigt olika, föräldrarna är inne i en fas där de glider allt längre ifrån varandra och hemligheterna som uppdagas riskerar att rasera förtroenden. Det finns många händelser som sätter karaktärernas känslor på prov och författaren lyckas bra med att återge deras reaktioner på ett trovärdigt sätt. Persongalleriet engagerar och stannar i mitt minne även en lång tid efter att jag har avslutat boken. Sju dagar med familjen är en charmig och förtrollande feelgoodroman om komplicerade familjerelationer, kärlek och hemligheter – kort sagt det mesta som behövs för en uppslukande läsupplevelse.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: Birgitta W Augustsson.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.