9789188647825_200x_profetens-vinter

Ylva befinner sig i Sarajevo när en bomb detonerar. Hon klarar sig bra fysiskt, men mannen hon sedan en tid tillbaka har en relation med omkommer. Hans namn var Anders och väl tillbaka i Sverige inser Ylva att hon inte alls kände honom särskilt väl.

Elias studerar vid Uppsala universitet. Han vill gå i sin pappa Anders fotspår och arbeta med internationella frågor. Hans värld skakas om i dubbel bemärkelse när han först får beskedet att han har en hjärntumör, strax efter nås han av nyheten att han far är död. Han reser hem till Stockholm för att stötta sin styvmor, men inser samtidigt att han nu är helt ensam med sin sorg och sitt sjukdomsbesked. En mystisk kvinna dyker plötsligt upp och hävdar att familjen måste sättas i säkerhet, att de som dödade Anders letar efter dem. Turen ut till en stuga i ett vintrigt Stockholms skärgård visar sig vara förenad med livsfara. Elias inser att han inte kan lita på någon. Bara pappans chef, Ylva.

Håkan Östlundh har skrivit en rad deckare om Gotlandspolisen med Fredrik Broman i spetsen, men i den nya boken Profetens vinter testar han ett nytt grepp och inleder en trilogi av thrillers med internationell koppling. Den första delen är både fängslande och raffinerad till sitt utförande Det är svårt att släppa taget om den skickligt uppbyggda berättelsen där Elias och Ylva blir brickor i ett spel där mäktiga intressen styr.

En av författarens främsta styrkor är förmågan att fånga en hotfull och nervkittlande atmosfär. Snötäcket vilar tungt över bokens miljöer, men det blir aldrig det vackra, gnistrande och inbjudande vinterlandskapet. Istället plockar Östlundh fram det dunkla och skuggtyngda, vilket blir signifikant för hela berättelsen. Det är en farlig och hemlighetsfylld miljö Elias dras in, en värld där människor visar sin mest opålitliga sida. Jag ser fram emot att fortsätta följa händelseutvecklingen i de kommande två böckerna som är planerade.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.