9789100175740_200x_din-van-forsete

Elias Svensson och hans utredningsgrupp vid specialenheten NOA ställs inför ett komplicerat läge när en rad brutala kvinnomord ska utredas. De är ganska övertygade om vem gärningsmannen är, men det tycks omöjligt att sätta fast honom. Han har talets gåva och en osedvanlig talang för manipulation, dessutom saknar han samvete. Kort sagt: mördaren lever upp till alla kriterier som behövs för att han ska anses vara en psykopat. Bristen på bevis gör också att polisen tvingas tänka i nya banor. De har inte råd att låsa sig vid det mest troliga alternativet. Alla stenar måste vändas på för att undvika att de förbiser något. Men Elias Svensson kan omöjligen släppa tanken på att det är rätt man, att allt som fattas är övertygande bevisning. Till sin hjälp tar han någon som vet allt för väl hur en psykopat fungerar: författaren Cornelia Lind.

Cornelia levde länge tillsammans med en man som var idel solsken utåt, men som behandlade henne riktigt illa i deras privata relation. Även efter uppbrottet gör han allt för att krossa henne, tillskansa sig hennes egendom och vända deras gemensamma barn emot henne. Det allra svåraste har varit att få omgivningen att se hurdan han egentligen är, att de vackra orden och charmen bara är en fasad. Cornelia har dock rest sig och vänt sina bistra erfarenheter till framgång. Med en utgiven bok i bagaget är hon en av landets främsta experter på psykopater, något som visar sig vara en ovärderlig tillgång för polisen.

Christina Erikson har skrivit en spänningsroman som både skrämmer och sticker ut. Hon skildrar ingående hur en manipulativ person får sin vilja igenom, men också vad som händer när han stöter på motstånd. Psykopaten gillar inte att vara den som förlorar och tar till alla knep och metoder för att vända situationen till sin fördel, oavsett situationen. Boken skildrar förvisso brutala mord, men också Cornelias utsatthet i relationen till sin före detta man. Berättelsen är skriven ur en intressant vinkel och det finns en skrämmande realism i det Christina Erikson skildrar. Spänningen finns också där, som sig bör i en deckare och berättelsen är skickligt sammansatt. Slutet väcker en del frågetecken och funderingar, vilket gör det extra spännande att invänta uppföljaren till den här boken. För vem är egentligen din vän Forsete?

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. 

Finns hos BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

 

2 reaktioner till “Din vän Forsete av Christina Erikson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.