9789177796480_200x_farlig-lek

Farlig lek är den andra boken i serien om kommissarie Kim Stone. Hon är en beslutsam och målmedveten polis, men också en kvinna som har svårt att släppa någon nära. Hennes barndom var traumatisk, men Kim har lyckats vända trenden och skapa en stabil tillvaro. I den här boken blir dock det förflutna av stor betydelse när Kim stöter på en gärningsman som är något utöver det vanliga.

Det börjar med att en dömd våldtäktsman blir knivskuren till döds. Det tar inte lång tid för Kim Stone och hennes kollegor att räkna ut att mördaren är kvinnan som mannen våldtog. Men det är något märkligt över hela situationen. Kvinnan verkar förvånansvärt lugn och nollställd, vilket ger polisen intrycket att hon inte själv kläckt idén om att mörda sin plågoande. Istället är det någon annan som håller i trådarna och manipulerar människor till att begå fruktansvärda handlingar. Det är en psykopat som ligger bakom, en person utan hämningar och med en förkärlek för att leka med andra individer. Men hur stoppar man någon som inte själv har begått ett brott, och hur ska Kim Stone hitta bevis för sina misstankar?

Farlig lek bygger på ett komplicerat fall där Kim Stone och hennes kollegor inte bara bekämpar brottslighet. Den här gången har Stone också fått en personlig antagonist. Det är en rafflande och obehaglig berättelse om manipulation och känslokallt beräknande, men boken är också en riktig smällkaramell för den som är på jakt efter en spännande deckare. Författaren lyckas med att fånga tankemönstren och avsaknaden av känslor och empati hos en hänsynslös psykopat. Hon tecknar ett intressant porträtt av hur den här personen använder all sin charm och intelligens för att genomföra vidriga handlingar där skulden läggs på någon annan. Just detta fenomen har av många framhållits som psykopatens främsta drag, förmågan att vinna förtroende och att övertyga människor är karaktäristisk.

Den här boken kräver dock inget djupare intresse för psykologi för att fängsla, den har allt en bra deckare bör bjuda på. Högt tempo och skickligt tecknade karaktärer gör boken både intressant och lättläst. Angela Marsons är en författare som raskt klättrar upp som en ny brittisk favorit hos mig.

Utgiven av: Lind & Co, 2018. 

Finns hos: BokusAkademibokhandelnAdlibris

Betyg 4+ av 5

3 reaktioner till “Farlig lek av Angela Marsons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.