Dags för Mias helgfråga! Nu var det några veckor sedan jag medverkade. Dagarna går så fort och ibland är det lite svårt att hänga med i svängarna.

Veckans fråga handlar om Bokmässan och om vi ska dit i år.

Det hoppas jag, men det är ännu inte hugget i sten. Förmodligen får jag sällskap av mina föräldrar, de kan behöva komma ut och röra på sig, plus att mamma älskar böcker nästan lika intensivt som jag. Kommer vi iväg blir det nog på lördag.

Vad ska man då göra på Bokmässan? Det finns ju hur mycket som helst att se och lyssna till, inte minst i år när Crimetime också flyttar in och håller sin årliga deckarfestival i anslutning till den vanliga Bokmässan. Här kommer mina bästa tips:

  • Upplev först och handla sen – det är tungt att bära böcker så om det inte är en särskild bok författaren signerar just då kan det vara smart att se sig omkring först och gå tillbaka för att shoppa lite senare på dagen.
  • Det brukar vara varmt. Bra skor, svala, bekväma kläder och en flaska vatten hjälper dig att orka en stund extra. Ljudvolymen brukar också vara hög, så en karta huvudvärkstabletter i handväskan är aldrig fel att utrusta sig med.
  • Ta en paus. Leta upp ett café eller en restaurang och sitt ner en stund.
  • Upptäck mer än böcker – det finns ju massor av andra utställare än bokförlagen: tidningar, organisationer mm.
  • Är det första mässan kan det vara smart att ladda ned en karta över mässhallen så du får en överblick över var allt finns.
  • Spana in dina favoritförfattares tider – det kan bli svårt att hinna lyssna till alla punkter du vill delta i, så välj ut några som du inte vill missa. Kan vara smart att anteckna extra viktiga tider och platser, det blir lätt rörigt när du är mitt i smeten. Välj aktiviteter med omsorg och stressa inte för mycket, då blir det inte lika roligt.
  • Dyrt? – Att bo på hotell, köpa seminariekort osv kan lätt bli ansträngande för septemberbudgeten. Men det finns billigare alternativ. Åk över dagen om du bor i Sydsverige. Inträdet kostar mellan 190 och 250 kr beroende på vilken dag du vill gå, men för den biljetten kan du få en riktigt rolig dag. Det finns många författare att lyssna till ute i förlagens montrar, så seminariekort är inte ett måste.
  • Viktigast – ha kul, njut av stämningen och var inte rädd för att gå fram till författare och bloggare och säg hej!

Mia efterlyser också restaurangtips i Göteborg, men där har jag dålig koll och säger pass.

Trevlig helg!

10 reaktioner till “Helgfrågan v. 38

  1. Oh, du verkar ha full koll på läget för sådant som rör mässor! 🙂 Otroligt länge sedan jag gick på en mässa, aldrig varit på bokmässa, bara några trädgårdsmässor och någon hälso- och sjukvårdsmässa…

  2. Jag tycker att det är lite synd att de har slagit ihop två litterära evenemang. Crimetime Gotland hade jag funderingar på att besöka. Men visst, även bokmässan i Göteborg står på min bucket list. Bara det att Göteborg ligger på fel sida av Sverige för min del som har svårt att ta ledigt från jobbet hur som helst. Hade det varit på andra sidan… Nåja, jag hoppas att du kommer dit med dina päron och att ni får riktigt trevliga dagar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.