9789188447944_200x_crimson-lake

Ted Conkaffeys har dragit sig tillbaka till en avlägsen plats långt ute i den australiensiska vildmarken för att komma undan publiciteten kring hans rättsfall. Han har svårt att anpassa sig till rollen som en av samhällets utstötta, men det är där han har hamnat efter att ha blivit anklagad för att ha våldtagit och misshandlat en tonårig flicka. Ted hävdar sin oskuld, men han var troligen den sista som såg och pratade med flickan innan hon blev bortförd. Hans nya hem är en enslig stuga belägen intill krokodilträsken Crimson Lake. Här får han vara ifred större delen av tiden, men han drar sig för att besöka tätorten där han hela tiden blir utpekad och trakasserad av befolkningen. Det finns dock ett problem. Han skulle behöva ett jobb. Hans advokat tipsar om en kvinna vid namn Amanda Pharell som driver en detektivbyrå i området. Hon har själv haft problem med rättvisan och advokaten tror att de skulle komma utmärkt överens. Sagt och gjort, Ted blir anställd av Amanda och deras första gemensamma fall handlar om att utreda den lokala kändisförfattaren Jake Scullys mystiska försvinnande. Samtidigt blir Ted allt mer nyfiken på Amanda och han gör vissa efterforskningar kring vad det egentligen är för hemligheter hon bär på.

Crimson Lake är den första delen i en planerad serie skriven av det australiensiska stjärnskottet Candice Fox. Det är en ganska mörk berättelse om orättvisor, hämnd, ensamhet och känslan av att vara utlämnad. Trots att Ted och Amanda får ett fall att utreda ges den biten av berättelsen förvånansvärt lite utrymme. Fokus ligger istället på dem själva och fallet med den försvunne författaren förblir mest ett klister som sammanfogar alla berättelsens delar. När det gäller själva deckargåtan tycker jag  att intrigen och motiven är ganska svaga. Berättelsen blir också ganska rörig av alla händelser som utspelar sig parallellt. Candice Fox vill mycket, men pressar in idéer som hade räckt till en halv bokserie i en enda volym. Det finns dock något komplext och eget över den här berättelsen som känns lovande för författarens framtid.

En karaktärsdriven berättelse som den här måste ha minst en färgstark figur att bygga på och när det gäller den biten levererar författaren inte bara en, utan två. Både Amanda och Ted är en form av antihjältar, de har ett smutsigt förflutet men är inte onda. Tvärtom, de är själva offer. Det är intressant att läsa om deras komplicerade bakgrunder och de väcker båda min nyfikenhet. Författaren fångar de psykologiska trauman de har upplevt trovärdigt och jag skulle gärna vilja läsa mer om dem för att se hur de utvecklas. Miljöerna är också inspirerande, ett helt träsk fullt av blodtörstiga krokodiler väcker obehag men skänker också möjligheter i en kriminalroman. Författaren förmedlar vildmarkens känsla av övergivenhet och låter berättelsen gå i moll, men i det är sammanhanget kommer mörkret till sin rätt.  Jag tror att Ted och Amandas detektivbyrå kan växa till något riktigt bra med tiden.

Utgiven av: Louise Bäckelin förlag, 2018. I översättning av: Hanna Axén. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 3 av 5

2 reaktioner till “Crimson Lake av Candice Fox

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.