9789164205667_200x_patrioterna_pocket

Att vara journalist i dagens Sverige innebär att du får ta emot hot och bli förföljd av nättroll, hatet har blivit en del av vardagen. Men när en journalister blir mördade och polisen misstänker att det finns en koppling till deras yrkesroll hamnar hotbilden på en helt ny nivå. Oron sprider sig, men inte för Madeleine Winter som är fullt upptagen med att koncentrera sig på sitt eget avancemang på tidningen där hon jobbar. Hon är ung, karriärlysten och har en utmärkt plan för hur hon ska nå en chefsposition. När ett terrordåd skakar Stockholm hamnar hon mitt i händelserna centrum och får sitt livs chans att briljera.

Samtidigt i ett land långt, långt borta drömmer en man om att återvända till Sverige, men landet i norr är inte det samma som han en gång lämnade. Patriotismen växer och vissa personer har inlett ett nytt korståg mot de krafter de hävdar håller på att förvanska Sverige. Carl Cederhielm är en av dem som är beredda att ta striden för sitt land.

Pascal Engman har sin thrillerdebut målat upp ett scenario där de tendenser vi ser i vårt samhälle idag har drivits till sin spets och där klyftorna mellan människor inte längre är små diken i marken utan snarare avgrundsdjupa raviner. Det är en actionladdad och driven berättelse återgiven i ett skyhögt tempo, handlingen kryddas av ständiga överraskningar och var huvudpersonerna egentligen har sin lojalitet förblir ovisst in i det sista. Det kanske kan låta som att handlingen är smått dystopisk, men så är det inte alls. Tvärtom fångar författaren med stor lyhördhet upp tongångar och åsikter som får allt större genomslag i den svenska debatten och använder dem på ett skickligt sätt som grund för sin bok. Pascal Engman skildrar ett mardrömsscenario, men det är ändå skrämmande realistiskt – framförallt den retorik han lägger i munnen på de karaktärer som drivs av ett glödande hat. Bitvis är dock karaktärerna stöpta i formar som ger dem exakt de egenskaper vi förväntar oss, de kunde med fördel har gjorts en aning mer komplexa. I sammanhanget framstår dock en sådan detalj som en parentes, för Pascal Engmans explosiva debut är verkligen något utöver det vanliga.

Utgiven av: Piratförlaget, 2017. Pocket, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.