9789164205872_200x_eldslandet

Vanessa Frank arbetar vid polisens specialgrupp Nova med inriktning på att utreda grov och organiserad brottslighet. För närvarande är hon dock avstängd från sin tjänst efter att ha ertappats med att köra onykter, men Vanessa hävdar att det var en engångshändelse kopplad till uppbrottet från maken. Att inte jobba försätter henne dock i ett vakuum hon har svårt att hantera, hon behöver någon form av sysselsättning. Därför engagerar hon sig för att hjälpa unga flickor som kommit till Sverige på flykt från Syrien och hon fäster sig lite extra vid en, Natasja. Samtidigt finns det brott i överflöd att lösa och Vanessa blir inofficiellt involverad i ett fall där flera finansmän kidnappats. Men det är inte bara rika män som försvinner från Stockholms gator. Av en slump får polisen ett tips om att någon tagit flera gatubarn som ingen saknar. De riskerar en resa med enkel biljett till Eldslandet i södra Chile där ett hemskt öde väntar.

Eldslandet är den första boken om Vanessa Frank, en färgstark karaktär och tuff polis. Hon rör sig hemtamt på Stockholms gator driven av det tomrum som separationen från maken har efterlämnat. Egentligen är det ingen större förlust att hon numera lever utan Svante, det är ensamheten som skrämmer henne. Vanessa är något av en arbetsnarkoman, hon måste ha något att koncentrera sig på för att mota undan det förflutna. Hon känns som en person full av överraskningar, precis en sådan man gärna följer i fler böcker och stegvis lär känna mer ingående. Kopplingen till Sydamerika ger oss en bild av Chiles historia som militärdiktatur, likaså finns det en anknytning till de högt uppsatta nazister som efter Andra världskriget flydde från Europa till Sydamerika. Det är en intressant vinkel som jag tycker tar berättelsen till toppnivå.

Det är en rafflande intrig som ligger till grund för den här berättelsen, Pascal Engman sparar inte på krutet när det gäller råa detaljer och tempot stegras hela tiden. Trådarna vi får följa är egentligen fler än vad som är nödvändigt, men författarens skickliga sätt att knyta samman dem gör att jag ändå köper konceptet rakt av. Det är någonting med den drivna berättarstilen i kombination med en originell historia som gör den här boken helt omöjlig att släppa. Eldslandet har i princip allt en bra och tidsenlig thriller bör byggas på och är en bok att rekommendera för varje hängiven deckarfantast.

Utgiven av: Piratförlaget, 2018.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.