9789100176303_200x_pappaklausulen-roman

Att bli förälder är något speciellt. Livets självklarheter vänds uppochned. Men det är också en del av ett evigt kretslopp, en son blir en far och hans perspektiv på hans egens pappas ställningstaganden kanske förändras. I den här berättelsen följer vi en pappa mitt i livet, han förblir en namnlös gestalt men ändå får vi lära känna hans innersta bevekelsegrunder. Han försöker vara en bra förebild, omhändertagande och ansvarstagande. Han vill att han och hans flickvän ska leva jämställt. Ändå kan han inte låta bli att avundas henne när det är hennes tur att gå iväg till jobbet, medan han stannar hemma med barnen som är ett och fyra år gamla. Mycket av frustrationen vilar i att hans egen pappa är hemma på besök. Han bor utomlands med dyker upp med exakt sex månaders intervaller och stannar några få dagar åt gången. Pappans besök rubbar sonens cirklar och plockar fram hans komplex, han drabbas av prestationsångest blandad med någon form av upproriskhet. För hans egen pappa är av en annan sort. Han rycker på axlarna och går åt ett annat håll utan att blinka, vilket öppnar en avgrund emellan dem. Sonen vill visa att han vilken dag i veckan som helst vinner tävlingen om vem som är den bästa pappan. Men samtidigt, när barnen skriker nätterna igenom och prövar hans tålamod, kan någon liten del av honom önska att han också hade modet att resa sig upp och bara gå.

Jonas Hassen Khemiri är tillbaka med en nya roman som bygger på till synes enkla problem, men som samtidigt utgör de mest komplexa och invecklade frågeställningarna som finns i våra liv. Att besvara frågan med vad som formar oss och hur banden mellan generationerna, fäder och söner, mödrar och döttrar, sammanlänkar oss är lika komplicerat som att besvara frågan vad som egentligen är meningen med livet. Ändå lyckas författaren fånga något och med lätta penseldrag skapa en helhetsbild. Med en fingertoppskänsla utöver det vanliga skildrar Jonas Hassen Khemiri alla de små detaljer som utgör vardagen, men som också särpräglar relationen mellan just den här sonen och fadern. Den är unik och ändå snarlik många andra. Sonen vill leva upp till sin fars och omgivningens förväntningar, men det vill sig aldrig riktigt. Han vill vara den typen av pappa han önskar att han själv skulle ha haft, men ibland blir det viktigare för honom vad omgivningen ser och tycker än hur hans egna barn upplever situationen. Trots alla hans ansträngningar finns där hela tiden ett MEN. Jonas Hassen Khemiri skapar med den här romanen stor litteratur som stilmässigt är både modern och lättillgänglig. Pappaklausulen tillhör helt klart en av höstens främsta läsupplevelser då boken är en riktig skönlitterär fullträff.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

2 reaktioner till “Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.