9789137152905_200x_den-morka-angeln

Det har varit en tuff vår för Ruth Galloway och hon känner verkligen för att ta en paus från allt som har med Harry Nelson och Norfolk att göra. När en gammal vän och kollega bosatt i Italien hör av sig och ber om ett expertutlåtande kring en utgrävning från romartiden yttrar sig ett tillfälle att komma bort ett tag. Ruth blir lovad att få låna en lägenhet i en liten by norr om Rom, och den två veckor långa resan behöver inte bara innebära arbete utan även en del välbehövlig avkoppling. Tillsammans med dottern Kate och bästa väninnan och hennes son Louis bokar hon in sig på första bästa flyg till Rom. Väl framme hamnar dock Ruth i en utgrävning som är omtvistad och som riskerar att förvandlas till ett maktspel på liv och död. När bergsbyn skakas av både jordskalv och mord förvandlas semesterkänslan till rent obehag. Hemma i Norfolk blir också Harry Nelson allt mer orolig när han följer nyhetsrapporteringen men inte får några uppgifter om vad som hänt Ruth och hans dotter Kate. Samtidigt hamnar han i ett dilemma då han reser till Italien för att leta efter dem, för han behövs även hemma hos sin gravids fru Michelle.

Den mörka ängeln är den tionde boken i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway och återigen hamnar hon i en utgrävning som väcker starka känslor och där någon är beredd att mörda för att låta det förflutna fortsätta vila i ovisshet. Hela den här serien av böcker är genomgående lysande; Elly Griffiths blandar relationer, polisarbete och historia på ett mycket lyckat sätt. Men i den förra boken, Dolt i mörker, började hela idén med att Ruth och överkommissarie Nelson alltid blir involverade i samma utredning kännas en smula avslagen. Därför är det med stor glädje jag hälsar miljöombytet som den här boken bjuder på. Att handlingen utspelar sig i Italien som omväxling gjuter nytt liv i berättelsen om Ruth Galloway, samtidigt som det framstår som fullt rimligt att en internationellt erkänd rättsarkeolog faktiskt kan få ett uppdrag utomlands.

Karaktärsbeskrivningarna i den här bokserien är mycket färgstarka och Elly Griffiths lyckas göra huvudpersonerna så levande att de känns som gamla vänner, vilket säkerligen är en starkt bidragande orsak till bokseriens popularitet. Ingen av dem är perfekt och de trasslar ofta in sig i komplicerade situationer. Det komplexa i hur de hanterar dessa är en viktig drivkraft i berättelsen, som läsare vill jag gärna följa komplikationerna och se hur de ska lösa sig. Elly Griffiths blandar stort och smått och hanterar både humor och allvar på ett självklart och elegant sätt. Att hon kryddar berättelserna med historiska fakta och att vi får följa Ruths i hennes yrkesliv tillför något som gör berättelsen unik. Men som vanligt håller författaren oss på halster och även om mördaren är fast kvarstår frågan, hur ska det gå för Ruth och Nelson? Längtan efter nästa bok i serien är redan stor.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. I översättning av: Carla Wiberg.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Den mörka ängeln av Elly Griffiths

  1. Åh vad jag längtar tills jag ska få läsa den. Står just nu i kö på biblioteket.
    Efter att ha läst din recension är jag inte mindre sugen om man säger så. Den verkar lika bra som övriga böckerna i serien. Tack för en trevlig blogg med många bra boktips.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.