9789137151373_200x_huset-pa-cap-corse

Teresa är konstnär och bor i Lissabon, men när hon ärver ett hus får hon anledning att återvända till medelhavsön Korsika där hon är uppvuxen. Med sig på resan har hon vännen William, en mycket ensam man som gett henne lektioner i portugisiska och som drömmer om att skriva en biografi om en av Korsikas mest uppmärksammade konstnärer.

Korsika är en mycket speciell plats med sin otillgängliga natur och närheten till havet. Människorna som lever här är hårdhudade och har temperament. Väl på plats inser Teresa att ingenting har förändrats, familjefejden som har grott i åratal är fortfarande en infekterad fråga som gör vistelsen hos släkten till en mardröm. Men det kommer att bli värre. Farmodern, som lovat att Teresa ska få huset på Cap Corse som ett  arv i förtid, hittas mördad och Teresas egen far är den förste att bli misstänkt.

Huset på Cap Corse är Emma Piazzas debutroman, en mycket annorlunda psykologisk thriller som utspelar sig i en färgstark miljö. Det jag uppskattar allra mest med den här boken är beskrivningarna av Korsika, en ovanlig och exotisk ö som beskrivs som både vild och farlig. Med sina berg och snåriga vildmarksområden är det en plats som är allt annat än inbjudande, men ändå mycket karismatisk.

Berättarrösten i den här boken tillhör i första hand Teresa och det finns en suggestiv ton i den historia hon återger som redan från början ger en antydan om att mycket finns dolt under ytan och att vi som läsare bara ser fragment av verkligheten. Den svävande, mörka atmosfären håller i sig boken igenom och spänningen kryddas ytterligare av oväntade uppdykanden och dramatiska händelser. Tyvärr är det någonting med Teresas framtoning som gör att jag inte riktigt fäster mig vid hennes öde, trots att hon hamnar i en obehaglig situation där familjebanden sätts på prov av våld och djupt rotade hemligheter som hotas att avslöjas. Kanske är det för att hon förblir i en smula vag i konturerna, kanske är det för att författaren bitvis nöjer sig med antydningar istället för fakta. Trots att jag inte är alltigenom övertygad är ändå det här en bok att rekommendera för den som tröttnas på stereotypa deckare i välkända miljöer. Huset på Cap Corse bjuder på något utöver det vanliga.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. I översättning av: Malin Emitslöf.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.