9789100174729_200x_de-vansterhantas-forening

Van Veeteren är numera pensionerad sedan många år. Han ska just till att fylla 75 år och kvinnan i hans liv har på ett snillrikt vis lyckats ordna så att de i all hemlighet ska kunna fira bemärkelsedagen i lugn och stillhet i en sömnig kuststad. Alla potentiella gratulanter lever i tron att han kommer befinna sig på Nya Zeeland. Något stör dock hans medvetande. Nyligen har han kontaktats av sina forna kollegor angående en mordbrand han var med och utredde 1991. Medlemmarna i klubben De vänsterhäntas förening hade bokat bord för en återförening på ett pensionat på den lilla orten Oosterby, vilket slutade med att de blev innebrända. Den misstänkte kom undan, men nu har hans kvarlevor återfunnits nedgrävda en bit ifrån pensionatet och man får förmoda att han har legat där hela tiden, oskyldigt anklagad och själv ett offer för den verklige mördarens hand. Som av en händelse är det just till trakterna kring Oosterby Van Veeteren ska resa för att fira sitt jubileum. Samtidigt, på en betydligt nordligare breddgrad, har kommissarie Gunnar Barbarotti kallats till en stuga där en man ligger död efter att ha fått en yxa i huvudet. Så vill det sig att de båda kommissariernas vägar korsas när händelsekedjan i fallet kring De vänsterhäntas förening återigen kommer i rullning efter lite drygt 20 års stiltje.

Håkan Nesser är inte bara en av våra mest lästa deckarförfattare, han är också en stilist av rang vilket märks tydligt i denna hans senaste bok. Ton och språk signalerar redan från första sidan att läsaren befinner sig i det parallella universum Nesser skapat åt sina båda romankaraktärer, för varken Kymlinge eller Maardam finns på kartan även om de båda platserna ter sig nog så realistiska.

Van Veeteren och Barbarotti är båda så rutinerade att de kunde ha tillhört polishusets fasta inventarier, och de visar sig också ha den intuition som ofta leder dem på rätt spår gemensam. Fallet med mordbranden som tog livet av stora delar av De vänsterhäntas förening visar sig ha motiv som går långt tillbaka i tiden. Redan i småskolan möts en grupp unga pojkar som är vänsterhänta, en gemensam nämnare så god som någon i skolans hårda klimat där det inte alltid är lätt att finna vänner. Åren går och klubben består, nya medlemmar tillkommer och i tonåren lyckas man även värva två vänsterhänta kvinnor. Föreningen förblir dock en liten skara, en sluten krets väl anpassad för att bevara en hemlighet – som många år senare kommer att kosta dem livet.

Nesser skapar skarpa och underhållande porträtt av de unga, levnadsglada pojkarna som hämmas av sin allt annat än accepterade fallenhet för att använda vänsterhanden, just de kapitel som handlar om skolåren är både pricksäkra och underhållande. Jag kan dock tycka att boken ibland är lite långrandig, inte minst i dialogen där berättelsen ibland blir lite väl omständlig. Intrigen håller hela vägen fram till sista sidan och det är intressant att följa Barbarottis och Van Veeterens möte. Det är en läsupplevelse jag inte hade velat vara utan och som väcker hopp om att de kanske ses igen.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln 

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.