9789146234326_200x_katharinakoden.jpg

För drygt 25 år sedan försvann Katharina Haugen spårlöst. Hon hade en historia av att tidigare ha lämnat ett helt liv bakom sig då hon var uppvuxen i Österrike men i sin ungdom bestämde sig för att resa till Norge i jakten på sin okände far och blev kvar i landet. Den här gången var det dock ingenting som tydde på att Katharina hade försvunnit frivilligt. William Wisting arbetade med fallet för länge sedan men har under årens lopp aldrig kunnat släppa gåtan med Katharinas öde. Han plockar regelbundet fram de få ledtrådar som finns men, blir inte klok på vad sifferkoden Katharina lämnade på köksbordet egentligen betyder. Likaså vet han inte hur han ska tolka det faktum att hon hade packat en resväska med väl valda persedlar. När årsdagen av Katharinas försvinnande närmar sig planerar Wisting att avlägga sitt årliga besök hos Katharinas make, Martin Haugen. Med tiden har de kommit varandra nära och blivit nästintill vänner. När nu Katharinas fall ska öppnas upp och gås igenom på nytt hoppas Wisting att de en gång för alla ska finna svaret på vad som hände Katharina.

Samtidigt arbetar dottern Line Wisting med en podd som handlar om ouppklarade brott. Deras senaste satsning handlar om en annan försvunnen flicka som bodde i ett område dit Katharina Haugen hade kopplingar. Med journalistikens hjälp och kanske ett och annat tips från allmänheten hoppas redaktionen kunna skapa ett intresse för fallet som säljer. När William inser vad Line arbetar med blir läget komplicerat. Han måste vakta sin tunga för att inte avslöja för mycket av sitt eget arbete för dottern.

Jørn Lier Horst har skrivit en lång rad böcker om William Wisting varav flera har översatts till svenska. I den här senaste berättelsen är det ett gammalt cold case som fångar utredarens intresse, mycket därför att han personligen har svårt att släppa fallet som förblev ouppklarat. Willam Wisting är en lågmäld men samvetsgrann man som gärna vill få fram ett svar. Han vet vad det gör med anhöriga till brottsoffer att leva i ovisshet och trots att han saknar personliga band kan han förstå och känna de anhörigas tomhet och förtvivlan.

Det är ganska vanligt att berättelser som delvis knyter an till det förflutna utspelar sig i två olika tider, men Jørn Lier Horst har istället valt att skildra det förflutna genom Wistings minnen och vi får även följa hur han läser gamla förundersökningsprotokoll för uppdatera sig själv kring alla fakta. Jag tycker att det passar den här berättelsen bra att författaren väljer att hålla sig till nutid, men återblickarna i form av minnesfragment blir ändå ett naturligt inslag.

Den som har läst tidigare böcker i serien känner igen sig, både Wistings karaktär och hans ibland komplicerade relation med dottern är ämnen som är bekanta och som har utvecklats under seriens gång. Ändå är det här en deckarserie där böckerna utan problem kan läsas fristående. Lines och Williams vägar korsas ofta i yrkeslivet och det är inte alltid lätt att hålla isär privatliv och arbete, men de gör båda så gott de kan. Trovärdighet är någonting som genomgående kännetecknar Jørn Lier Horsts böcker. Trots att våld och tragedier är en given del av handlingen går skildringarna sällan till överdrift. Författaren fokuserar mycket på att skildra utredningsarbetet, men är också skicklig på att skapa spänning. Katharinakoden är en riktig bladvändare som med sin atmosfär och skickligt konstruerade intrig fängslar mig från första till sista sidan.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2018. I översättning av: Cajsa Mitchell.

Finns hos: BokusAdlibris Akademibokhandeln

Betyg 4 av 5

2 reaktioner till “Katharinakoden av Jørn Lier Horst

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.