9789113084954_200x_inte-ett-farval_pocket

Harry Bosch har lämnat LAPD men är långt ifrån passé när det gäller att utreda brott. Han arbetar som privatdetektiv och som extraresurs vid polisen i en mindre grannstad strax utanför Los Angeles. Där fokuserar han just nu på att fånga en serievåldtäktsman vars våldsamhet eskalerar, både Bosch och hans kollegor fruktar att nästa kvinna som faller offer för Nätklipparen även kommer att bli mördad. Det är alltså mycket viktigt att kartlägga mannens beteende och ta fast honom innan han slår till igen. Harry Bosch lyckas dock komma på kant med sina överordnade när han går sin egen väg. Dessutom är hans tankar delvis på annat håll eftersom han håller på med en privat utredning där han har anlitats av en rik miljardär som vill spåra en eventuell arvinge. Uppdraget leder Bosch in i många återvändsgränder och den rike mannens bolagsstyrelse ser helst att en eventuell arvinge förblir okänd. Detektivarbetet rör även upp en hel del känslor hos Bosch då utredningen berör Vietnamkriget där han själv stred i sin ungdom. Upplevelser han har gjort sitt bästa för att förtränga stiger upp till ytan på nytt.

Det har blivit många böcker om Harry Bosch och hand halvbror Mickey Haller, det här är den 21: a i ordningen där Bosch har huvudrollen. Efter den förra var jag inte helt säker på att jag skulle läsa en till, det kändes som Bosch var färdig för pensionering. Ändå blev jag intresserad när Inte ett farväl nu kom på pocket och jag tycker att Michael Connelly här har hittat ett naturligt sätt att fortsätta serien då han har valt att låta Bosch bli privatspanare på ålderns höst. Det ger också utrymme för att låta karaktärens egensinnighet blomma ut utan att han hamnar i konflikt med sin chef, men ändå finns det inslaget kvar till viss del då extraarbetet vid det mindre polisdistriktet innefattar en och annan regel som Bosch inte har lust att rätta sig efter. Jag tycker att Connelly med fördel kunde släppa beskrivningarna av detta, Bosch är en gammal hund som inte går att dressera och den trogne läsaren är säkerligen införstådd med det sedan tidigare.

Det som däremot lyfter den här berättelsen och gör att jag ändå gillar den är Bosch privata utredning. Jag tycker att hans efterforskningar bakåt i tiden i jakten på multimiljardärens förlorade arvinge är intressanta att följa och hans egna minnen av Vietnamkriget visar en lite annan sida av Harry Bosch, en gång var även han ung och sårbar. Skildringen säger också något om den enorma amerikanska krigsmaskin som i årtionden slukat unga män och präglat framtiden för dem som återvänt hem efter en tid i krig. Här känner jag att författaren har hittat något att berätta som är större än själva mysteriet som skapar intrigen, och det är bra. Michael Connelly visar att han fortfarande är att räkna med.

Utgiven av: Norstedts, 2017. Pocket, 2018. I översättning av: Patrik Hammarsten.

Finns hos: BokusAdlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.