9789188725172_200x_hem-ljugna-hem.jpg

Sam och Merry ärver ett hus strax utanför Sigtuna och bestämmer sig för att lämna det hektiska livet i USA för den svenska idyllen. De lever avskilt mitt ute i skogen och att flytta till ett nytt land där de inte känner någon bidrar till isoleringen, men vad gör det – de har ju varandra. Sam arbetar medan Merry är hemma med deras nyfödda son Conor. Hon gör allt för att vara den perfekta mamman och frun: pysslar, städar och ser till att Conor enbart äter hemgjord och närodlad mat. Men när Merrys bästa väninna Frank kommer för att hälsa på och uppleva den underbara svenska sommaren rubbas balansen. Det krävs inte mycket för att den perfekta ytan ska krackelera.

Hem ljugna hem är en psykologisk thriller som visar hur bedräglig en lycklig fasad kan vara, likaså hur lite vi egentligen kan ana oss till vad som händer innanför hemmets väggar. Merry, Sam och Frank träder alla in och berättar sin version av händelserna – men som läsare kan jag inte lita på någon av dem. Det är spelets regler, jag vet att den här typen av bok raskt kan ändra perspektiv och sanning förvandlas till lögn, men det opålitliga gör att jag känner distans till karaktärerna trots den tragedi som kommer att utspela sig i den idylliska stugan. Berättelsen är dock mycket lättläst och trots att jag redan från första sidan drabbas av onda aningar låter författaren mig sväva i ovisshet fram till slutet. Hem ljugna hem är en rakt igenom klaustrofobisk och obehaglig berättelse om desperation och en önskan om att vilja visa upp sin framgång utåt. Det är även underhållande och intressant att läsa en utländsk författares skildring av Sverige och se om perspektiven skiljer sig mot dem vi är vana vid.

Utgiven av: Southside Stories, 2018. I översättning av: Cecilia Falk.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 3 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.