FotoFlexer_Photo4

Dags för helgfrågan med Mias bokhörna och idag efterlyser hon våra bästa tips för att få barn intresserade av läsning.

Barn tar efter vuxna. Om föräldrar och andra vuxna förebilder aldrig läser kommer troligen inte barnet heller att göra det. Skolan kan förhoppningsvis väcka ett intresse, men jag tycker inte hela ansvaret ligger hos dem. Jag tycker att man som vuxen/förälder kan försöka inspirera barn att läsa genom att ge bort böcker i present, ta med dem till biblioteket (bra tips om du är mormor, farbror eller gudförälder) eller berätta om vilka favoriter du läste när du var liten. Läs högt för barnen så blir det en aktivitet ni gör tillsammans.

Tips för skolan är snarlika, se till att barnen får gå till skol- eller kommunbiblioteket, ta en mysig stund varje morgon och läs högt ur en spännande bok och försök hitta böcker som ni tror passar varje individ. Jag tror inte det är läge att ge en elev som inte är sugen på att läsa en tungrodd klassiker, bättre då att försöka hitta något lättsamt och spännande, gärna en bok som innehåller karaktärer eller miljöer som barnet kan känna igen sig i eller tilltalas av. En genväg kanske kan vara att försöka klura ut om barnet har något intresse, rymden, hästar, varulvar eller liknande, och kanske finna en bok på temat som fångar intresset och ger mersmak.

I slutändan är det väldigt svårt att tvinga fram ett intresse, det krävs nog tålamod och fortsätta försök även om barnet är ovilligt. Hur man får barn att läsa är en svår fråga som inte har något entydigt svar, men ett intressant och viktigt ämne att diskutera.

Bonusfrågan handlar om spel. Där har jag ingen koll så den hoppar jag över idag.

Ha en fin helg allihopa!

8 reaktioner till “Helgfrågan v.33

  1. Jag var så säker på att mina barn skulle älska böcker. Huset är fullt av böcker och vi läste för dem när de var små och tills de ville läsa tyst för sig själva, vi pratar om böcker, ja vi gör det mesta som man brukar tycka skall leda till att barnen läser. Men icke. Jag börjar undra om det är så att youtube och filmkanaler är enklare att ta till sig, och då hamnar läsningen i bakvattnet. Hoppas allt är bra med dig, ha en fin kväll!

    1. Att andra saker lockar mer är nog ett starkt skäl till att barn inte vill läsa. Men att växa upp med böcker omkring sig kanske ändå gör att intresset kommer senare i livet, även om de inte verkar så pepp på läsning just nu. Vem vet! Ha en fin kväll du också!

  2. Jag går till biblioteket med barnen och är själv en bra förebild. Men den lilla killen jag ska läsa med tycker det är roligare att spela spel på plattan. Jag får försöka locka honom på något vis.

    1. Är övertygad om att du är en bra förebild. Det stora problemet verkar vara att plattan är svår att konkurrera med. Knepigt. Lätt att komma med goda råd i teorin, svårare i praktiken. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.