9789100176143_200x_folkets-skonhet

Marie växer upp som en del av en stor och bullrig familj på den danska ön Langeland. Det fattiga bondesamhället dröjer sig ännu kvar på den danska landsbygden och 30-talets lågkonjunktur ger avtryck i alla samhällsklasser. Pappan i familjen drömmer om det kommunistiska paradiset, han är en tämligen hopplös familjefar som helst ligger på sofflocket och talar om folkets skönhet och storhet, medan modern försöker uppfostra alla sina barn genom att ge dem en skopa ovett närhelst de visar sig. Stunderna Marie får för sig själv är få i det trånga hushållet, det är svårt att bevara sina hemligheter från nyfikna syskon och kontrollerande föräldrar. Det enda Marie äger är hennes egna tankar.

Efter kriget och den tyska ockupationen öppnar sig dock nya dörrar och Marie blir allt mer fäst vid sin ungdomskärlek Otto, en ung man med framåtanda. De gifter sig och flyttar till staden, vilket blir en tydlig brytpunkt för Marie. Hon får jobb på en fabrik medan Otto studerar och med tiden kan de flytta till en större lägenhet. De blir båda en del av det nya, moderna Danmark och den folkhemsidyll som håller på att byggas upp.

Folkets skönhet är en berättelse som i allra högsta grad bygger på verkliga händelser då huvudpersonen Marie är författaren Merete Pryds Helles mamma. Berättelsen skildrar hennes liv, men är också ett dokument över den danska 1900-talshistorien.

Merete Pryds Helle har en ganska avskalad berättarstil som rymmer ovanligt få känsloyttringar. Maries uppväxt sker under kärva förhållanden och även om hemmet symboliserar en gemenskap är det långt ifrån en plats fylld av kärlek och värme. Med moderna mått ter sig livet hårt, det är alltid en kamp att ha mat på bordet och modern är sliten efter alla barnafödslar. Ändå är familjemedlemmarna starkt knutna till varandra och kärleken finns där, blod är tjockare än vatten.

Allt ter sig mycket realistiskt och Merete Pryds Helle skildrar den krassa verkligheten utan att dramatisera de olyckor och prövningar som drabbar Marie. Livet ger och livet tar, som för alla. Hon är unik, men utmärker sig inte. Maries resa från att vara en bonddotter som mjölkar korna i arla morgonstund till livet som hemmafru i en lägenhet med de senaste bekvämligheterna är densamma som för många andra i hennes generation. Det kunde lika gärna ha varit min svenska mormor den här boken handlade om. Marie är en av alla dem som gör en klassresa som är något nytt, särskilt för en kvinna. Samtidigt är det just det som gör den här boken till en alldeles strålande läsupplevelse. Det är äkta, genuint och ger en bild som inte är täckt av ett romantiserat filter. Merete Pryds Helle har skrivit en storslagen roman som handlar om en brytpunkt i samhällsutvecklingen skildrat genom ett kvinnoöde som både berör och engagerar. Redan nu är jag övertygad om att den här boken kommer tillhöra en av mina bästa läsupplevelser under den här hösten.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: Urban Andersson. 

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 5 av 5

2 reaktioner till “Folkets skönhet av Merete Pryds Helle

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.