9789146234999_200x_syskonen

Den gamla prästgården på landet var en gång deras mors föräldrahem och hela livet har platsen fungerat som ett nav, en punkt som håller de fyra syskonen samman. Underhållet av byggnaden är dock en kostsam fråga och det ser ut som det kan bli den sista sommaren huset är i deras ägo. Traditionsenligt samlas de dock för att fira några veckors semester tillsammans; den prudentliga Harriet, Alice som i ungdomen satsade på skådespeleriet, Roland som numera är en uppburen man som just gift om sig och Fran, tvåbarnsmodern som gärna lånar ut sina ungar till första bästa barnvakt i utbyte mot en stunds andrum. Där finns också Frans två barn, Ivy och Arthur, Alice styvson Kasim, Rolands dotter Molly och hans hustru Pilar. Det blir en sommar som för dem närmare varandra och samtidigt öppnar avgrundsdjup. Mycket av det som händer återspeglar det förflutna. Många år tidigare före deras mor dem till samma plats för att undkomma en hopplös make och fadersgestalt.

Syskonen är Tessa Hadleys första roman som översätts till svenska, men hon har skrivit en rad böcker tidigare. Det är en till synes enkel historia, men den kryper under huden på karaktärerna och avslöjar deras innersta hemligheter. Det är just människorna som står i fokus och skildringen av dem är mycket pricksäker. De är vanliga så till vida att det med enkelhet går att känna igen sig en smula i dem allihopa, men samtidigt unika personligheter. Tessa Hadley fångar deras röster och sätter dem på pränt med ett stilsäkert språk och trovärdig ton. Syskonen är en renodlad roman med ett ganska långsamt berättartempo, författarens mål är att presentera en familj vars relationer rubbas av nytillkomna släktingar och hotet om förändring i och med att huset troligen snart kommer säljas. Trots att hon egentligen bara skildrar alla de där små händelserna som gör en sommar är det en berättelse som engagerar läsaren. Jag imponeras av hur hon skapar något stort av det enkla.

Utgiven av: Wahlström & Widstrand, 2018. I översättning av: Amanda Svensson.

Finns hos BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.