9789177811817_200x_skallra

För drygt ett år sedan försvann Clara och trots polisens ansträngningar har de ännu inte hittat den lilla flickan. Etta Fitzroy är ansvarig för fallet och hon har ännu inte gett upp hoppet om att en dag kunna hitta Clara och ge föräldrarna ett avslut, även om prognosen för att återfinna henne levande är dyster.

I en annan del av staden bor Jakey, en liten pojke som lider av en svår och ovanlig sjukdom. Mjukvävnaden i han kropp förvandlas sakta men säkert till ben och till sist blir hans kropp ett dödligt pansarskal som kväver honom till döds. Om inte Bensamlaren hittar honom först, för någonstans på Londons gator rör sig en man som har ett eget museum över skelett som avviker från det normala. Han är tredje generationens samlare och är beredd att döda för att komma över de perfekta exemplaren.

Skallra är den första boken i en serie om Etta Fitzroy och hennes jakt på den makabra mördaren som går under namnet Bensamlaren. Det är en tät och obehaglig berättelse fylld av morbida detaljer och hårresande miljöer. Berättelsen landar stilmässigt någonstans i en mix av Mo Hayder, Sharon Bolton och James Oswald. Det är en bok som genast fångar mitt intresse, för den har något eget – en ovanlig intrig paketerad i klassiskt deckarformat. Obehagsfaktorn i den här historien är verkligen något utöver det vanliga och jag gillar verkligen sättet på vilket författaren flirtar en smula med skräcklitteraturen. Det här är Fiona Cummins debutroman, och hon visar prov på stor skicklighet när det gäller att gestalta karaktärer, måla upp miljöer och att skapa en händelserik intrig som är svår att slita sig ifrån. Dock är det inget för den mörkrädda läsaren, men för alla som älskar en riktigt bra brittisk deckare som ökar pulsen rejält är Skallra boken du ska läsa i höst.

Utgiven av: Modernista, 2018. I översättning av: Jan Järnebrand.

Finns hos: BokusAdlibrisAkademibokhandeln

Betyg 4 av 5

En reaktion till “Skallra av Fiona Cummins

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.