176991_fagerlund_jenny_9@2x.png.jpg

Foto: Ann Jonasson

Jenny Fagerlund arbetar till vardags som frilansjournalist men tar nu steget fullt ut som författare. Hon debuterade med Drömstigen och nu i sommar släpps nya boken, Med hälsning från Båstad. Senare i år är Jenny även aktuell med en feelgoodroman som utspelar sig under julen: 24 goda gärningar. Jag fick chansen att ställa några frågor till Jenny Fagerlund om hennes böcker och hennes författarskap.

Här finns min recension av Med hälsning från Båstad.


Berätta lite om din nya bok, Med hälsning från Båstad. Vad handlar den om?

Med hälsning från Båstad handlar om journalisten Linda som ska flytta och börja ett nytt jobb på ett av Europas största livsstilsmagasin i London. Hon har arbetat hårt för att nå hit och även hennes annars så svårimponerade mamma verkar nöjd. Men när jobberbjudandet dras tillbaka i sista stund står hon plötsligt utan jobb i både London och Stockholm. Linda drabbas av fullständig panik. I stället för att berätta sanningen för vänner, kollegor och familj flyr hon ner till Båstad och sin moster (som familjen inte haft kontakt med på tjugofem år).

Via Instagram låtsas Linda vara i London och leva sitt drömliv, i verkligheten bor hon i sin mosters gäststuga och försöker komma på hur hon ska ta sig ur sin situation utan att behöva berätta för någon vad som har hänt. I Båstad står även tennisveckorna för dörren och Linda dras med i festligheterna. Men ju mer hon lär känna sin moster och sina nyfunna vänner desto mer går det upp för henne att allt inte är riktigt lika härligt som det verkar. Linda får fler och större utmaningar att ta tag i än vad hon har räknat med och det blir helt klart en sommar att minnas.

 

Feelgood är en gren inom litteraturen som blivit mycket populär de senaste åren. Var det ett självklart val att skriva i den genren, eller finns det någon annan typ av bok du känner att du gärna skulle vilja prova på att skriva i framtiden?

För mig var det självklart att skriva feelgood, det är den genren jag själv läser allra mest och som jag verkligen tycker om. Hela min bokhylla är full av feelgood och jag älskar att läsa om härliga miljöer, spännande och intressanta karaktärer och få drömma mig bort en stund.

 

Du är aktuell som en av de medverkande författarna vid Feelgoodfestivalen i Mariefred i början av augusti? Vad ser du fram emot mest inför det evenemanget?

Åh, allt. Att träffa alla läsare och författare som också älskar den här genren. Eftersom jag kommer vara där hela dagen, jag medverkar i ett seminarie på morgonen och ett på eftermiddagen, vill jag även lyssna på så många författarseminarier som möjligt.

 

Nya boken utspelar sig ju i Båstad. Vad har du själv för koppling och relation till staden?

Min mans föräldrar har sommarstuga i Båstad och för tolv år sedan tog han med mig dit. Jag blev direkt förälskad i den charmiga staden och de fantastiska omgivningarna. Nu tillbringar vi så mycket tid vi kan i Båstad tillsammans med våra fyra barn.

 

Några saker den som ska besöka Båstad i sommar inte får missa?

Det finns så mycket underbara platser att besöka i Båstad och runt Bjärehalvön. Några av mina favoriter är;

  • Stranden, som är en låååång sandstrand med långgrunt vatten. Här tar vi långa promenader, plockar snäckor, badar, joggar, kvällsfikar i solnedgången medan barnen leker och massor med annat.
  • Ravinen vid Axelstorp, en superhärlig naturupplevelse.
  • Glass på Parkis i Torekov (och när man ändå är där kan man passa på att fiska krabbor i hamnen).
  • Hovs hallar erbjuder en fantastisk vy över havet och har branta klippor längs hela kustlinjen. Hit kan man ta med sig eget fika men det finns även en restaurang att besöka. Vi har även vandrat längs Skåneleden, mellan Hovs hallar och Torekov. Det är en jättefin och härlig vandring som även min huvudkaraktär Linda gör.
  • After noon tea på Hotel Riviera. Supergott och härlig utsikt över havet.
  • Ett besök hos Lindegrens vid Sinarpsdalen. Botanisera i gårdsbutiken eller följ med på en av rundvandringarna där de berättar om uppfödningen och tänket bakom gården samt visar upp djuren.

 

Berätta lite om dig, vad gör du när du inte skriver böcker?

Hästar och ridning är ett av mina största intressen. Förutom att det är jättekul att träna och rida innebär stallet en stor avkoppling för mig. Här kan jag andas ut och rensa tankarna. Något som behövs efter intensiva skrivperioder och all logistik med fyra barn.

 

Senare i år är du aktuell med ytterligare en bok, 24 goda gärningar (utkommer i oktober). Berätta lite om den.

24 goda gärningar handlar om Emma som förlorade sin man för två år sedan. Hon bär på skuldkänslor över hans död och har svårt att gå vidare. Efter att ha hjälp en äldre man hem i snöstormen kommer hon på att hon ska göra 24 goda gärningar. En för varje dag fram till jul.

Från att oftast vara ensam möter Emma under dessa vintriga dagar en mängd människor som sakta börjar förändra hennes tillvaro. Men är hennes goda gärningar tillräckliga för att mota bort mörkret som bosatt sig inom henne? Hur kommer hennes liv se ut när hon vaknar på julafton?

 

Hur är det att skriva en bok som utspelar sig så vid en så specifik tidpunkt som vid julen? Hur gör du för att hitta julkänslan när du skriver under en helt annan årstid?

Just nu håller jag på att redigera 24 goda gärningar och det är lite speciellt att skriva om snö, kyla och julstämning mitt i sommaren. Men eftersom jag själv är julfantast och älskar allt som har med julen att göra så försöker jag tänka på allt vi gör under december (och allt jag vill göra) och så letar jag inspiration på Pinterest. Där finns hur mycket fantastiska saker som helst.

 

Slutligen, om du får tipsa om dina tre bästa böcker att läsa i hängmattan i sommar, vilka skulle det vara?

En bok som jag tycker jättemycket om är skriven av min författarkollega Caroline Säfstrand och heter Alltid din dotter. Jag läste den för ett litet tag sedan och den är så otroligt bra, en av de bästa jag läst i år. En annan riktig sommarpärla är Jenny Colgans Sommar på den lilla ön i havet. Annars tycker jag att man ska läsa någon av Sophie Kinsellas fristående böcker. De är hur underhållande som helst och perfekta för en slappardag i solen.

9789113083155_200x_med-halsning-fran-bastad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.