9789175456478_200x_englands-historia-del-1

Vi är många som uppskattar Storbritannien och landets kultur. Musik, tv-serier, böcker med mera, ofta gör det brittiska succé även i Sverige. Landet känns säkerligen välbekant för de allra flesta, men vad vet du egentligen om Storbritanniens historia? Vad har format landet till den nation vi ser idag? Dick Harrison har skrivit ett oumbärligt översiktsverk för den som vill lära sig mer om britterna och deras historia.

Boken tar avstamp i forntiden. Monument som Stonehenge visar att människor levt i välutvecklade samhällen redan för flera tusen år sedan, men källorna är få. Resan fortsätter genom århundradena och berättar om romarnas invasion, kristnandet och hur landet återigen går in i en period som är höljd i dunkel. Ännu ett folk som invaderar öriket är de nordiska vikingarna och under en kort period är England en del av den danske kung Knuts välde. Strax innan år tusen börjar centralmakten ta form och en samlad nation styrd av en kung ersätter de småriken som delat upp England tidigare.

När Vilhelm Erövraren tar makten år 1066 blir det starten på en månghundraårig tradition av starka band till Frankrike. Under långa perioder har den engelske kungen en stark maktbas på kontinenten och under nästan hundra år från 1300-talets mitt och framåt böljar kriget om de franska landområdena fram och tillbaka. Englands historia är också till stor del dess kungars och drottningars. Familjefejder och strategiska äktenskap är starka inslag i maktspelet och kulmen nås under 1400-talet och det som har kommit att kallas Rosornas krig. 1500-talet kännetecknas inte bara utav ätten Tudors komplicerade familjerelationer, utan även av religionstvister mellan katoliker och protestanter. Dick Harrison skildrar dock inte bara livet vid hovet och det politiska spelet. Han blickar även ut över hela det engelska riket och låter oss se hur samhället är uppbyggt och hur det förändras av olika faktorer där Digerdöden är den mest omvälvande händelsen för den vanliga engelsmannen och hans familj. Författaren belyser också landets historia ur ett internationellt perspektiv och pekar på hur landets storhetstider respektive nedgångar lämnar avtryck i omvärlden och närliggande regioner.

Dick Harrison är en mästare när det kommer till att skriva historieböcker som är lättillgängliga för allmänheten men samtidigt behåller sin fackmässiga ton och sin relevans. Han lyckas koka ned Englands historia fram till år 1600 till drygt 300 sidor men behåller ändå berättarglädjen, alla viktiga fakta och skapar en översikt som känns heltäckande. Karismatiska kungligheter och andra framträdande personer får sin biografi berättad i korthet och Dick Harrison. Han visar också hur eftervärldens bild ibland har färgats av huruvida personen var vinnare eller förlorare. Som den äkta historiker Harrison är lämnar han skrönor, spekulationer och unkna gamla myter därhän och fokuserar istället på forskningsresultat och andra uppgifter som går att finna belägg för. Boken fungerar utmärkt för den som vill ha baskunskaper, men också för den som vill inspireras till vidare läsning om en särskild person eller epok. I höst kommer den andra delen som behandlar tiden från år 1600 fram till nutid. Jag ser mycket fram emot att läsa även den.

Utgiven av: Historiska Media, 2018. 

Finns hos: BokusAkademibokhandelnAdlibrisHistoriska Media 

Betyg 5 av 5

3 reaktioner till “Englands historia del 1: från forntiden till 1600 av Dick Harrison

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.