Pressbild Birgitta Bergin.jpg

Foto: Agata Jensen

Birgitta Bergin har vid ett flertal tillfällen funnits bland finalisterna för Stora Ljudbokspriset och har med sina varma feelgood-berättelser vunnit många läsares hjärtan. I sommar är hon aktuell med en annan typ av bok. Holländarn är en släktsaga med familjerelationer i fokus, en berättelse som delvis bygger på verkliga händelser. Jag fick chansen att ställa några frågor till Birgitta om den spännande bakgrunden till Holländarn och om hennes författarskap.

Här finns min recension av Holländarn.


 

Berätta om din nya bok, vad handlar den om?

Det är ett familjedrama i tre parallella berättelser som utspelas under tre olika tidsepoker. Berättelserna flätas samman under bokens gång. Vi möter bland annat Karin som upptäcker när hennes pappa dör att det inte är hennes riktiga pappa. Hon är i medelåldern och har alltid brottats med en kärlekslös barndom och när pappan dör väcks förträngda och outtalade minnen till liv. Hon börjar ett sökande efter sin riktiga pappa och lägger ett pussel som tar henne långt tillbaka i tiden. Samtidigt börjar ett långsamt läkande av hennes egen trasiga själ och det leder till starka uppgörelser med sin mamma. Tillbakablickar till fyrtiotalets nazi-Tyskland och sextiotalets småstadsliv kittlar läsaren att förstå sambanden.

 

Boken bygger på verkliga händelser, en berättelse du blev ombedd att skildra i romanform. Berätta lite om hur det gick till.

Jag fick berättat hela historien av en vän en sen kväll/natt. Jag visste delar sedan tidigare, men när jag fick allt klart för mig var det som om att uppleva en bok eller en film. Redan då, det här är flera år sedan, så föddes tanken att skriva en roman av det verkliga, men på den tiden var jag inte mogen för ett sådant projekt. Men det låg kvar och malde i bakhuvudet och hösten 2016 började jag med research och bakgrund.

 

Hur har du gjort för att fånga och återge din väns berättelse? Har det varit en utmaning, eller kanske snarare en inspirationskälla?

Jag har spenderat åtskilliga timmar att bara prata med henne, fråga, fråga igen, lyssna, skriva ner och fråga en gång till. Lyssna på tonfall, läsa av stämningar när vi talade, jag läste brev, besökte platser osv. Det var oerhört inspirerande att gå in i en berättelse som jag inte fick hitta på helt själv, men också svårt och ibland frustrerande. Man ska dock veta att det här är en ROMAN, så jag har tagit mig konstnärlig frihet att både lägga till och ta bort. Alla namn och platser är dessutom utbytta.

 

Hur ser det ut när du skriver en bok, från idé till färdig bok? 

Jag är väldigt disciplinerad och gör från början upp ett tidsschema med antal ord som jag ska prestera varje vecka inklusive research under arbetets gång. Det gör jag alltså EFTER att jag har en struktur, ett tydligt synopsis, en karaktärsbibel och mycket research redan gjord. Jag går upp tidigt varje morgon och startar direkt. När fredagskvällen kommer är min tanke att jag ska slå igen locket på datorn och ta helg som alla andra… såvida jag inte har sackat efter. Då blir det helgjobb. Det är heligt för mig att hålla mina tidsplaner.

 

Du bor till vardags i Marbella i Spanien. Vad saknar du mest med Sverige när du är där nere?

Familj och mina Sverige-vänner.

 

Du reser även runt och håller föredrag. Berätta lite om det. Vad är det du brukar berätta om i sådana sammanhang?

Föredragen bygger på mitt författarskap, ”våga och vinn”. Jag försöker inspirera att ta det där otäcka klivet rakt ut i luften utan att veta vart det bär hän. Att följa sin dröm, om man har möjlighet. Att inget är lätt, att det är hårt arbete som gäller, inget kommer gratis. Jag berättar om min väg, bjuder på mina medgångar och motgångar, om sviktande självförtroende och hopplöshet och hur man vänder det till något positivt.

 

Om du fick lista tre saker som är det allra bästa med att vara författare, vad skulle det vara?

Att få leva ut min kreativitet

Att få bestämma över mig själv

Att kunna arbeta från precis var som helst

 

Berätta lite om dig själv. Vem är du och vad gör du när du inte skriver?

Jag älskar att umgås med min härliga familj, allihop på en gång helst, äta goda middagar och har livliga diskussioner. Vi är alla tighta och högljudda och har åsikter om det mesta, haha. Samma sak med mina vänner. Jag vill gärna ha folk omkring mig, samtidigt som jag kan älska ensamheten. Jag brukar kalla mig för en social ensamvarg. Jag tränar mycket, det är livsviktigt och där föds mycket av min kreativitet. Mat och vin kryddar tillvaron och långa promenader med hunden Pepsi ligger också högt på listan.

 

Tre bra boktips för sommaren?

Nådastöten av Christina Larsson

Jojo Moyes – älskar allt av henne

Kristin Emilssons trilogi om Amanda, startar med ”Äta kakan och ha den kvar” – perfekt semesterläsning!

9789176296141_200x_hollandarn

En reaktion till “Författarintervju: Birgitta Bergin

  1. Älskar dina böcker 💟👍Ha en fin sommar.Hoppas på ny bok så snart det bara går😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.