ihren_nattvakten_omslag_inb-2-640x990.jpg

Nattvakten är den första boken i Jubileumsserien som tar avstamp i Göteborg. Det är samtidigt också en internationell thriller som rör sig genom flera europeiska huvudstäder, den organiserade brottsligheten känner inga gränser. En av de som tjänar mest pengar på narkotikahandel och annan underjordisk verksamhet är en man kallad Poppie. Det han helst vill ha kan dock inte köpas. Den ovärderliga tavlan Nattvakten av Rembrandt måste stjälas – men säkerheten är minutiös och kuppen är nästintill omöjlig att genomföra.

I Göteborg pågår förberedelserna inför 400-årsjubileet redan flera år i förväg. Det storsatsas på alla områden, inte minst när det gäller att göra staden tillgänglig och öppen för alla, oavsett inkomst eller bakgrund. Verkligenheten är dock en annan och de kriminella gängen sätter skräck i vissa stadsdelar. En speciell expertgrupp har bildats för att komma till rätta med problemet. Där ingår Sandra Haraldsson och läsaren får även fortsätta följa de andra karaktärerna som förekommit i Anna Ihréns tidigare serie Morden på Smögen. Även Dennis Wilhelmson blir inblandad i händelseförloppet. Han har rest till Stockholm för att studera men råkar i fel sällskap.

Boken inleds med en rafflande scen där en död kropp hittas infrusen i isskulpturerna som är en del av julpyntet i staden. Spänningen infinner sig direkt och håller i sig från första till sista sidan. Författaren lyckas fånga Göteborgs position som port mot Europa genom att låta handlingen äga rum parallellt även i Stockholm, Köpenhamn och Amsterdam för att sedan på ett naturligt sätt knytas ihop och koncentreras till just Göteborg. Jag gillar hur berättelsen kombinerar kultur, samhällsfrågor, spänning och även ger lite James Bond-känsla i mötet med internationell kriminalitet och skurkar med stora resurser.

Trots att jag inte har läst de tidigare böckerna i serien Morden på Smögen är det lätt att ta till sig Sandra, Dennis och de andra. Boken presenterar dock ganska många karaktärer och fokus skiftar under resans gång, vilket jag tycker ger ett lite splittrat intryck. I bokens inledning får vi t ex följa en kille som heter Benjamin. Plötsligt dyker hans äldre bror Johannis upp, och i bokens andra halva övertar han nästan helt det berättarperspektivet. Jag tycker också att det hade varit trevligt om konstverket som namngivit boken hade fått en tydligare roll och mer direkt koppling till händelserna i Göteborg.

Idén med att skriva en serie böcker om Göteborg som en stad i förändring och lyfta fram allt det som rör sig under ytan är både intressant och har en stor utvecklingspotential. Anna Ihrén skriver medryckande och skildrar trovärdigt karaktärernas känslor och handlingar. Jag kommer absolut att läsa även kommande böcker i Jubileumsserien.

Utgiven av: Mima förlag, 2018.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

En reaktion till “Nattvakten av Anna Ihrén

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.