9789137141916_200x_i-fel-sallskap

Den här gången får vi följa Nora Linde i hennes yrkesroll, ett lite annorlunda grepp jämfört med de tidigare berättelserna där Sandhamn har stått i fokus. Ett genomtänkt drag av författaren då det gäller att skapa trovärdighet kring hur Nora Linde blir inblandad i brotten. Bokens andra huvudperson, Thomas Andreasson som är polis, har sedan första början haft en naturlig roll i deckarserien Morden i Sandhamn.

I fel sällskap handlar om hur Nora genom sitt arbete på Ekobrottsmyndigheten får ett fall på sitt bord som involverar narkotikahandel, pengatvätt och organiserad brottslighet. Huvudmannen i den misstänkta härvan, Andreis Kovac, är en man som är van att få sin vilja fram genom hot och våld. Han drar sig inte för något. I skuggan av hans ljusskygga verksamhet framträder det kanske största offret i sammanhanget, hans fru Mina. Andreis har kort stubin och slår henne regelbundet. Efter en misshandel som nästan kostar henne livet bestämmer hon sig för att lämna den destruktiva relationen och placeras i ett skyddat boende beläget i Stockholms skärgård. Med sig har hon parets gemensamma son Lukas. Men att lämna en våldsbenägen man är inte lätt, hon har ingenstans att ta vägen och tvivlar hela tiden på sig själv. Misshandeln har inte bara brutit ned henne fysiskt, utan även psykiskt. Nora Linde gör allt hon kan för att förmå Mina att vittna mot sin man, både om misshandeln och den kriminella verksamheten, men rädslan för repressalier är förlamande. Mina fruktar att Andreis kommer att döda både henne och hennes familj om hon anger honom.

Det är ett tungt ämne som ligger till grunden för den senaste delen i Viveca Stens serie Morden i Sandhamn. Stilmässigt skiljer sig berättelsen lite från de tidigare då det inledningsvis inte är en mordutredning som ligger till grund för intrigen, den delen kommer först senare. Våldet, hoten och den psykiska terror som Mina upplever utgör dock en fullt tillräckligt stor dos spänning. Författaren fångar och återger situationen väldigt skickligt, I fel sällskap utvecklar sig till en stark läsupplevelse där jag fortsätter läsa med andan i halsen och en klump i magen. Minas upplevelser blir påtagliga, obehaget kryper under huden. Det går inte att undgå att bli berörd, kvinnomisshandeln som skildras är en del av verkligheten och ett ämne som väcker känslor. Viveca Sten håller fast vid sin berättarteknik med korta kapitel och ett lättillgängligt språk vilket ytterligare bidrar till att göra boken till en bladvändare.

Viveca Sten fortsätter skildra huvudpersonerna Nora Linde och Thomas Andreasson även i deras privatliv. I den här boken har Thomas problem med relationen till sin fru Pernilla, de har separerat och är osams om det mesta. Relationerna skildras på ett lyhört och trovärdigt sätt. Den enda detaljen jag saknar är just Sandhamn. Skärgårdsmiljöerna får stå i bakgrunden den här gången och där förlorar författaren lite av bokseriens signum, det är på sätt och vis Sandhamn som gör den unik. På det hela taget bjuder dock Viveca Sten på en mycket fängslande och läsvärd deckare som berör på djupet.

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018.

Finns hos: BokusAdlibris Akademibokhandeln

Betyg 4+ av 5 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.