Juni månad började med riktigt högsommarvärme och det är dags att planera lite för sommarens läsning. Visserligen är det kanske inte nödvändigt att ha så storstilade planer, men här kommer några små tankar och önskningar kring vad jag hoppas få läst i sommar.

Några av vårens deckare som lockar lite extra är Inkräktaren av Tana French och Slaktaren av Gabriella Ullberg-Westin, de senaste böckerna i två deckarserier jag följer. Bland de nyare namnen märks första delen i Mitford-morden: Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes, som utspelar sig i lite äldre miljö som för tankarna till Downton Abbey och Agatha Christie. En bok jag har skyhöga förväntningar på. Jag planerar också att läsa Falska vänner av Jane Harper, en författare som slog igenom stort med sin förra bok Hetta som kom på svenska förra året. Michael Connelly är en favorit och jag är nyfiken på hans nya kvinnliga karaktär Renée Ballard som har huvudrollen i nya boken Nattskiftet. Ytterligare två måsten i sommar är I Tanger av Christine Mangan och De sista flickorna av Riley Sager. Mycket nyfiken på båda. Flickan utan hud av Mads Peder Nordbo är ytterligare en bok av ett nytt författarnamn att utforska.

 

När det gäller romaner har jag även där ett gäng som ligger högt i min läslista. Lincoln i Bardo av George Saunders har prisats och – ja – jag är ju svag för historiska romaner. Pärlan som sprängde sitt skal av Nadia Hashimi och Mellan himmel och Lou av Lorraine Fouchet lockar också riktigt mycket. Jag tänkte också att det äntligen skulle bli läge att läsa sista delen i Ferrantes Neapel-svit och de titlar som nominerats till årets bok som jag ännu inte har läst. Bland dem är jag extra nyfiken på Koka björn av Mikael Niemi och Stanna hos mig av Ayobami Adebayo. Mer då? Lite fluff ska jag väl hinna med också, så som Damen som köpte en buss och bara drog av Judy Leigh och Den lilla Bistron i Bretagne av Nina George. Jag hoppas också komma över ett exemplar av Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón. Kanske hinner jag plocka fram någon hyllvärmare också. Vi får se.

 

 

Jag har ju tidigare flaggat för en liten utmaning att läsa klassisk spänning i sommar. Jag har väl inte riktigt bestämt vilka böcker det blir, men något av Agatha Christie och Maria Lang är nog ganska självskrivet. Jag vill gärna stifta bekantskap med Mr Ripley av Patricia Highsmith och någon gammal skräckis borde jag också kunna hinna med.

Historia är ett ämne jag läste massor om förut, men det blir inte så mycket tid till det numera. Jag hoppas i alla fall hinna med Simon Sebag Montefiores praktverk om ätten Romanov, för i sommar är det hundra år sedan den sista tsaren och hans familj dog, eller snarare avrättades. Dick Harrison är i år aktuell med berättelsen om Englands historia i två band, den andra boken kommer först i höst, men jag vill hinna läsa del ett. Jag vill också läsa Kristina Ekero Erikssons nya bok om Gamla Uppsala.

 

 

Nu är det inte alltid det blir som planerat, men jag hoppas ändå att sommaren bjuder på många bra böcker – de här och mång andra. Vilka böcker ser du mest fram emot att läsa i sommar?

coffee-2390136_1280

5 reaktioner till “Sommarläsning

  1. Jag vill läsa åtminstone fyra av de böcker du har med. Koka Björn blev jag riktigt nyfiken på efter att ha lyssnat på Mikael Niemi, vilken härligt underfundig humor han har 🙂 Jag hoppas den avspeglar sig i boken. Min, antagligen helt orealistiska, plan är att försöka läsa ikapp i sommar. Jag skall fota boktraven i morgon med de böcker jag vill hinna med att läsa. Det är en hel del recensionsexemplar, men även en salig blandning av andra böcker.

    1. Jag har ett helt gäng med ytterligare böcker jag hoppas hinna läsa ikapp i sommar, det här är bara de jag längtar efter lite extra mycket 🤭 Får se hur många som hinns med!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.