Jag läser och skriver oftast om nyutgivna böcker, det blir lätt så i och med att jag har förmånen att få möjlighet att läsa så många rykande färska titlar i form av recensionsexemplar. I sommar tänkte jag dock utmana mig själv, trots att jag är kass på läsutmaningar, att ta mig an några klassiker ur bokhyllan. Att läsa äldre böcker ger perspektiv, även om de ibland också kräver viss distans. Samhället såg annorlunda ut då boken skrevs och moderna värderingar går inte alltid att tillämpa, även om det kan vara nog så intressant att göra jämförelser.

För att boken ska räknas i utmaningen ska den kunna räknas till genrer som deckare, skräck, spionroman mm – böcker där ledordet är spänning helt enkelt. Det får inte vara en nyutgiven bok, den ska ha några år på nacken, men nyutgåvor av gamla titlar är självklart godkända. Mitt mål är att läsa minst tre spänningsklassiker.

Har du en bokblogg och vill hänga på? Skriv ett eget inlägg och berätta om dina läsplaner samt lämna en länk till ditt inlägg, så lägger jag till en länk till din blogg på sidan Klassisk spänningslitteratur i sommar som finns i högermenyn. Självklart är målsättningarna upp till var och en, kanske räcker det med någon bok för just dig, kanske vill du läsa många. I slutet av augusti sammanställer vi vår läsning och utvärderar vad vi tyckt om det vi läst. Vill ni även skriva recensioner under resans gång går det också bra.

 

 

16 reaktioner till “Klassisk spänningslitteratur i sommar

  1. Jag hänger på! Är ett bra sätt att täcka in några av årets läsutmaningsböcker (t ex Det och Jurtjyrkogården).

    Underbara böcker du har valt, älskar de fem av dem som jag har läst.

  2. Jag vill också vara med! Skriver ett inlägg i eftermiddag med några av böckerna jag tänker läsa. När jag ser dina val blir jag också sugen på att läsa Dracula, den har jag bara sett i olika versioner på film, och så vill jag läsa någon Maigret-bok. Jag fastnade ju verkligen för H K Rönblom förra året, eller om det var förrförra, och gillade den äldre stilen.

  3. Jag hänger med jag också, utan desto större specifika mål. Jag brukar ändå få sug efter klassiker eller liknande på sommaren, så kanske det här är en Christie, Lang och Sayers- sommar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.