9789177710417_200x_liten-tvaa-med-potential

Sofia har nyligen flyttat in i en ny lägenhet, men den har visst renoveringsbehov. Hon anlitar en snickare som hon tycker verkar seriös, men när arbetet väl ska påbörjas står en yngre hantverkare plötsligt i hennes hall. Det första mötet blir inte optimalt, för Arvid börjar genast ifrågasätta Sofia och hennes val. Under arbetets gång gör han sig allt mer hemmastadd och tar sig friheten att både inspektera Sofias bokhylla samt laga mat åt henne. Framförallt är han mycket skeptisk till Sofias jobb och livsval, hon arbetar inom finanssektorn och befinner sig på en stressnivå som är skyhög. Sofia blir irriterad, vem är snickaren att ifrågasätta henne? Samtidigt har han en oförklarlig dragningskraft. Arvids omtanke om hennes hälsa berör henne mycket mer än hon vill erkänna.

Liten tvåa med potential är en charmig kärlekshistoria om oväntade möten. Camilla Davidsson lyckas skapa en väldigt fin dynamik i sin berättelse som gör att jag vill fortsätta läsa. Hon fördelar händelsekedjan skickligt över de drygt 300 sidorna och skapar både intresse för karaktärer och handling. Camilla Davidsson är duktig på att fånga huvudpersonernas känslor på ett sätt som gör att jag kan relatera till dem, de handlar rationellt utan att det blir förutsägbart. Nåväl, den här typen av böcker går alltid att förutse till viss del, men så är det också halva tjusningen att se om det går hela vägen och om kärleksparet får varandra i slutändan. Trots att tycke uppstår finns det många hinder för Sofia och Arvid, så ingenting är självklart.

Camilla Davidsson lägger också till en djupare dimension genom att involvera vår tids stora folksjukdom, utmattningssyndrom. Sofia är på väg in i den berömda väggen med en rasande hastighet. Arvid som utomstående åskådare ser det mycket tydligare än hon själv. Så är det nog ofta, att den som är berörd slår problematiken ifrån sig och tror att ”det händer inte mig”. När Sofia väl har utvecklat så många symptom att hon inte längre klarar att stiga upp på morgonen är diagnosen ett faktum, men fortfarande vill hon inte erkänna hur hon faktiskt mår. Skammen över att misslyckas och att inte orka med är stor. Författaren skriver trovärdigt och väldigt eftertänksamt om Sofias utbrändhet. Hon fångar hur det känns att drabbas, och jag tror även att den som inte själv upplevt en sådan situation kanske kan få en tankeställare och en chans att leva sig in i hur sjukdomen tar sig uttryck genom att läsa den här boken. Jag uppskattar också att författaren tillför det här inslaget, det gör berättelsen både bredare och viktigare. Samtidigt är den allt annat nattsvart, för Liten tvåa med potential handlar till stor del om att komma igen och hitta nya vägar i livet. Resultatet blir romantisk feelgood när den är som bäst.

Utgiven av: Printz Publishing, 2018.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.