9789175455006_200x_den-engelska-flickan

Joan reser tillsammans med sin fästman till Muskat i Oman. Det är en dröm som går i uppfyllelse, Joan är nybliven arkeolog och hon vill upptäcka nya platser och finna dolda skatter. Året är 1958 och Oman är ännu en förhållandevis orörd del av världen. Sultanen håller landet i ett järngrepp och utvecklingen står stilla, men den brittiska armén är närvarande och kämpar emot lokala rebeller. De utländska intressenterna är dock inte särskilt intresserade av den fattiga lokalbefolkningens levnadsstandard, det är snarare oljan som gömmer sig ute i öknen som lockar.

Väl framme väntar stora äventyr, liksom färgstarka personligheter. Joans bror Daniel är stationerad i området och det blir ett kärt återseende, men också ett brutalt uppvaknande när Joan upptäcker att Daniel har sidor hon tidigare inte har sett. I Oman lever också den legendariska Maude Vickery, Joans stora förebild. Hon var en kvinnlig pionjär när det gäller upptäcktsresande i de arabiska ökenområdena. Joan fullkomligt dyrkar den äldre kvinnan och är beredd att göra vad helst hon ber om, ovetande om vilka farliga vägar Maude leder henne in på.

Den engelska flickan är en förtrollande roman som för tankarna till Tusen och en natt i kombination med berättelser om engelska upptäcktsresor. Det är en mångbottnad roman som utvecklas bit för bit likt en blomknopp och blir allt mer fascinerande. Även den historiska bakgrunden känns solid, det här är en bok som med rätta bär epitetet historisk roman då den på ett trovärdigt sätt skildrar förfluten tid. Författaren lägger en hel del krut på att skildra situationen i Oman, både ur ett världspolitiskt och ett lokalt perspektiv. Hon väver också in den äldre historia som området bär på.

Katherine Webb är en mästare på att skildra familjehemligheter och jag trollbinds av den unika miljön. Det är inte varje dag jag läser en bok som utspelar sig i Oman. Författaren är duktig på att skildra platsen på ett sätt som gör att jag som läsare känner mig närvarande. Jag kan se öknen bölja under den heta solen och känna sanden som tränger sig in överallt. Tempot är dock långsamt och jag känner stundtals för att mana på den där kamelen som tar mig med på resan genom orienten. Mot mitten av boken tappar jag som läsare fokus en aning på grund av det lugna tempot, men när slutet väl kommer avslöjas många hemligheter som jag inte har kunnat förutse och mitt intresse väcks på nytt.

Utgiven av: Historiska Media, 2018. I översättning av: Annika Sundberg. 

Köp hos: BokusAdlibrisHistoriska Media 

Betyg 3+ av 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.