9789188261830_200x_strandcafeet_pocket

Evie Flynn är strax över trettio och känner sig som familjens svarta får. Hon har ingen spikrakt uppåtgående karriär och har testat många olika yrken med varierande framgång. När hennes moster Jo avlider i en bilolycka ärver Evie hennes strandcafé i Cornwall. Familjen förfasar sig, Evie är en katastrof i köket och har aldrig tålamod att fullfölja några större projekt. När hon bestämmer sig för att resa söder ut för att ta hand om sitt arv är de övertygade om att hon kommer misslyckas och hennes sambo Matthew ställer henne mot väggen. Han tycker att deras relation börjar rinna ut i sanden och om hon lämnar Oxford finns det ingen framtid för dem. Evie känner att hon inte har mycket kvar som binder henne efter att ha blivit dumpad och bestämmer sig därför för att ge caférörelsen en chans. Hon drömmer om att väcka liv i och ge ny fräschör åt caféet, men hon har egentligen ingen aning om vad hon ger sig in på. Väl framme i Cornwall möts hon av en rad motgångar, men hon får också vänner för livet och hjälp från de mest oväntade håll. Kanske har Evie äntligen hittat en plats där hon hör hemma.

Strandcaféet är en charmig pärla som bjuder på feelgoodkänsla när den är som bäst. Författaren skriver med glimten i ögat och lyckas verkligen med att skapa en levande karaktär i Evie. Jag älskar henne från första sidan, för trots alla motgångar och prestationskrav är Evie en sådan som kämpar vidare och tar kritiken med en nypa salt. Hon drivs av en inneboende lust att få visa vad hon går för, hon har bara inte hittat rätt ställe att göra det på tidigare.

Det finns vissa passager i den här berättelsen som kanske är lite för bra för att vara sanna, men å andra sidan, ingen vet vilka oväntade möten livet har i beredskap. Jag tycker att författaren fångar känslan väldigt väl när hon beskriver det lilla caféet och dess atmosfär. Hon bjuder också på en stor dos humor som bidrar till charmen. Evie och hennes vänner hamnar ofta i dråpliga situationer och hennes redogörelse för händelseförloppet får mig att le många gånger. Lucy Diamond är väldigt pricksäker i sina skildringar av mänskliga relationer. I sommar kommer ytterligare en bok av författaren på svenska, En sommar i Brighton.

Utgiven av: Printz Publishing, 2017. Pocket, 2018. I översättning av: Ann Margret Forsström. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

3 reaktioner till “Strandcaféet av Lucy Diamond

  1. Låter som en jättehärlig bok! Och framför allt – Oxford och Cornwall! Älskar när böcker utspelar sig i eller har anknytning med platser som är betydelsefulla för en själv på ett eller annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.