9789175038452_200x_hjarnstark-hur-motion-och-traning-starker-din-hjarna_pocket

Att det är viktigt att röra på sig och hålla konditionen i trim är ingen nyhet, men få känner nog till att det även gynnar vår hjärna. I den här populärvetenskapliga boken berättar Anders Hansen hur de hormoner och kemiska substanser som frigörs i vår kropp när vi motionerar påverkar hjärnan och vår psykiska hälsa. En rask promenad eller löprunda får dig alltså inte bara att slappna av och må bättre därför att du har sprungit av dig oron och stressen, den ökar även produktionen av de ämnen som får dig att må bra. Studier visar också att den som rör sig får ett bättre minne och en bättre inlärningsförmåga. Allt tyder på att det gäller i alla åldrar, så det är aldrig för sent att börja träna kropp och hjärna. Anders Hansen pekar på att mycket av problematiken beror på att våra hjärnor inte har hängt med i samhällsutvecklingen, vi är helt enkelt inte gjorda för ett stillasittande liv bakom en skärm. Istället fungerar vår hjärna på många plan exakt likadant som hos våra förfäder som var tvungna att ha god kondition och adrenalinpåslag vid hotande fara för att överleva.

Hjärnstark är en mycket intressant och lättillgänglig bok som med  tydliga kapitel och drivet språk berättar hur våra hjärnor är uppbyggda och fungerar. Vi kräver mycket av oss själva i dagens samhälle och huvudet förväntas alltid hänga med och prestera. Många situationer kräver hög koncentration, uppmärksamhet, gott minne och snabb associationsförmåga. Allt fler mår också dåligt och för den som har drabbats av utbrändhet sviktar ofta just dessa förmågor. Läkemedelsindustrin propagerar för medicinering, men Anders Hansen menar i sin bok att de går att öka kroppens egen produktion av de substanser som hjälper oss må bättre och därmed skapa en mer naturlig balans. Motion är alltså ett hjälpmedel till sundare vanor på många olika plan. Det här är en bok som får mig som läsare att tänka till över hur dagens människor behandlar sina kroppar och hjärnor. Det finns en stark trend när det gäller att leva sunt och hitta balansen, men huvudet blir ofta bortglömt. Borde det inte vara lika naturligt att ge hjärnan vad den behöver i form av stimulans, motion och vila som att smörja in sig med solskyddsfaktor inför en dag på stranden? Kanske känns det motigt att börja med löpning, men författaren påtalar också att all motion är av godo, oavsett vilken konditionsnivå som är din utgångspunkt. Det gäller bara att hitta motivationen. En av de främsta styrkorna med den här boken är att den ger en stor dos inspiration och samtidigt uppmärksammar hur vi på ett naturligt sätt kan hitta verktyg för att komma till rätta med ett av vår tids stora hälsoproblem.

Utgiven av: Bonnier Fakta, 2016. Månpocket, 2018. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

En reaktion till “Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.