9789177950158_200x_sveas-son

Augustprisade Lena Andersson är tillbaka med en ny roman och den här gången handlar det om Ragnar, som är en kugge i det maskineri som kom att kallas folkhemmet. Egentligen är Ragnar inte speciell på något vis och han sätter en ära i sin strömlinjeformade och normala livsbana. Hans enda önskan är ett vanligt liv i ett land där alla har en plats.

Ragnar är Sveas son. Svea tillhör en helt annan generation som föddes i ett Sverige där de flesta fortfarande var bönder. Hon idealiserar kungahuset och hennes make driver en egen verksamhet. Ragnar däremot utbildar sig till hantverkare, finsnickerier är hans gebit, men istället för att bygga stolar och snida får han jobb som slöjdlärare. Han vill bort från allt det hans föräldrar står för. Varför driva eget företag när man kan ha en trygg anställning och låta statsmakten sköta tankeverksamheten?

Åren går och Ragnar bildar familj. Han köper tomt och bygger hus. Den svenska ekonomin är på topp och även om inte Ragnar är politiskt aktiv är han socialdemokrat i själ och hjärta. Se bara vad partiet har gjort för det fattiga svenska folket! I folkhemmet får alla en chans, en möjlighet till ett gott och tryggt liv. Det gäller att lita på och lysta till dem som vet bättre, något som Ragnars egna barn inte förstår. Han gör allt för att dottern Elsa ska få en framgångsrik skidkarriär och blir vansinnigt irriterad på att hon inte tar hans planer på allvar, att hon med en axelryckning konstaterar att det kanske inte är det hon själv vill. Trots att han bara vill vara vanlig sipprar ändå ambitionen att uppnå något större igenom när det gäller dottern. Ragnar projicerar sina egna drömmar på Elsa och glömmer hennes vilja. Så blir statsminister Olof Palme skjuten och någonting går sönder inom Ragnar. Hans tro på folkhemmet är solid, men bitvis håller det samhälle han trott på hela sitt liv på att luckras upp.

Lena Andersson berättar om olika generationers ideal, tidsandan och hur konflikten mellan idealism och nytänkande ibland skapar sprickor inom familjen. Svea är ett barn av sin tid, liksom Ragnar och Elsa. Här gestaltas pricksäkert hur ungdomen och de som utgör framtiden när en önskan att skaka av sig det gamla och skapa en ny och bättre värld, något som skapar hör igenkänningsfaktor på många plan. Ragnar är sinnebilden av det svenska folkhemmet, han tror stenhårt på dess ideal och ser till att omsätta dem i praktiken. Det är en berättelse som angår oss alla eftersom den skildrar det samhällsskikt där de flesta av oss har våra rötter och en epok som ligger så nära i tid. Folkhemmet är också grunden till dagens samhälle och att vi idag har möjlighet att göra många val som för tidigare generationer var omöjliga.

Det finns också ett underhållningsvärde i berättelsen, för jag kan inte låta bli att ibland småle åt Ragnars envishet och övertygelse om att han har rätt och att alla andra har fel. Sveas son är en bok skriven med stor skärpa och iakttagelseförmåga. Lena Andersson har en sällsam förmåga att fånga och återge händelser, känslor och karaktärer med hjälp av ett stilsäkert språk. Hon hittar exakt de rätta orden för att förmedla det hon vill berätta och visar att hon tillhör våra främsta samtida författare.

Utgiven av: Bokförlaget Polaris, 2018.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5

4 reaktioner till “Sveas son av Lena Andersson

  1. Jag har tänkt läsa den här boken, som jag tyckte verkade bra redan innan jag läste din recension, och nu ännu mer. Men. Jag blev så förvånad och förbannad när jag såg att Lena Andersson hade skrivit ett försvar av det som skett inom Svenska Akademien och menade att det pågår en häxjakt på grund av avundsjuka! Vad menar hon?! Samtidigt som jag tappade lusten att läsa någonting av henne överhuvudtaget vill jag ju läsa intressanta och välskrivna böcker. Men hon får nog vänta tills vidare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.