9789175037806_200x_viskande-skuggor_pocket.jpeg

 

Paul Leibovitz lever ensam efter att hans son gått bort i leukemi. Han har valt att bosätta sig på en ö utanför Hongkong långt ifrån det hektiska liv han levde tidigare. När en kvinna kontaktar honom och ber om hjälp att hitta deras försvunne son lockas hans instinkter som journalist återigen fram. Han kontaktar sin gamle vän Zhang som arbetar inom säkerhetspolisen. Snart står det klart att mannen de söker är död, men mordutredningen avslutas snabbt och den utpekade gärningsmannen är en fattig arbetare som inte har mycket att sätta emot det kinesiska maktmaskineriet. Både Paul och Zhang misstänker dock att det är andra krafter som ligger bakom. Det är riskabelt och farligt att fortsätta gräva i ett fall som myndigheterna så tydligt vill mörklägga men de kan inte släppa utredningen så lätt.

Jan-Philipp Sendker har gjort stor succé med sina finstämda och poetiska romaner Konsten att höra hjärtslag och Hjärtats innersta röst. Den här gången skymtar vi istället mer av hans erfarenheter som utrikeskorrespondent i Asien, för Viskande skuggor kan närmast betraktas som en politisk thriller som skildrar det moderna Kina som det ser ut idag. Stilmässigt skiljer sig alltså böckerna åt markant.

Boken bjuder på många fina miljöbeskrivningar som förflyttar läsaren till Kina genom både syn- och smakintryck. Paul Leibovitz betraktar landet ur den utomståendes perspektiv medan hans vän Zhang är ett barn av sin tid och som infödd kines vittnar han om hur det kommunistiska styret har påverkat enskilda individer. Författaren är skicklig på att bygga upp tydliga scener som är lätta att föreställa sig även för den som inte har besökt Kina.

När det gäller själva intrigen ligger stort fokus på omvärldsanalys och är en form av betraktelse över hur Kina utvecklas och håller på att förändras. För att berättelsen ska komma till sin fulla rätt tror jag att det är en fördel om man som läsare har ett visst intresse för politik och situationen i vår omvärld. I och med den ökande handeln med Kina är det dock landets kultur, politiska och människorättsliga situation mer relevant än vad det kan kännas som vid en första anblick. Jan-Philipp Sendker tar oss med på en spännande resa bortom de vanliga turiststråken och kombinationen av mordgåta och presentationen av kinesisk kultur och mentalitet blir en lyckad mix som resulterar i en lite ovanlig men läsvärd spänningsroman.

Utgiven av: Bokförlaget Forum 2017, Månpocket 2018. I översättning av Lisbet Holst.

Finns hos Bokus och Adibris

Betyg 3+ av 5

2 reaktioner till “Viskande skuggor av Jan-Philipp Sendker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.