9789175038186_200x_sommaren-fore-kriget_pocket

Sommarvärmen håller den lilla orten Rye i East Sussex i sitt grepp men det vilar också en kyla i luften. Det är oroliga tider ute i Europa och hotet om krig gör stämningen tryckt. På ytan fortsätter dock livet i Rye som vanligt. Det skvallras gärna över en tekopp om de senaste händelserna både lokalt och internationellt. Det är en berättelse som kretsar kring det brittiska klassamhället och vikten av att behålla sin dygd och ställning, men också om romantik och de nya politiska strömningar som efter kriget kommer att förändra landet i grunden.

Den unga lärarinnan Beatrice Nash anländer till orten för att undervisa i latin, men hennes frispråkighet och nytänkande är inte populärt bland ortens damer. Själv funderar hon mycket över orättvisan i att hon inte har samma rättigheter och möjlighet till studier och yrkesliv som en man. Hon har skolats av sin far och är minst lika kompetent, men hennes kunskaper ses av vissa som ett hot mot den rådande världsordningen. Beatrice får gång på gång höra att hon inte ska bry sin hjärna med ekonomiska spörsmål och annat som hon inte förstår. Hon får dock en oväntad bundsförvant i Agatha Kent, en auktoritet i Rye. Det är hon som har förespråkat att Beatrice, som har bäst meriter, inte ska förbises för att hon är kvinna.

Sommaren före kriget är en storslagen bok som handlar lika mycket om samhället Rye i sin helhet som karaktärernas liv. Den täcker in många olika aspekter och dimensioner, från de fattiga romerna i samhällets utkant till överklassens middagsbjudningar. Författaren fångar tidsandan väldigt väl och måste ha gjort en omfattande research kring såväl stort som smått innan den här boken påbörjades. Genom Beatrices synvinkel får vi en bild av hur kvinnornas roll i samhället håller på att bli friare och mer självständig, men det är ännu inte någon självklarhet och de som går i spetsen för kvinnans rättigheter kämpar i motvind.

Det är en långsam berättelse som tar sin tid att läsa, men ändå finns det en logik i det för karaktärerna hade nog önskat att de kunnat stoppa tiden sommaren 1914 och undkomma krigets fasor som väntar runt hörnet. Jag tycker att författaren med sitt låga tempo i handlingen fångar känslan av att det är den sista sommaren allt är sig likt och att omvälvande händelser står för dörren. Boken för tankarna till Jane Austens berättelser om kärlek som inte alltid tar hänsyn till vad familjen finner vara lämpliga partier, men också till tv-serien Downton Abbey som delvis utspelar sig vid samma tid.

Utgiven av: Bokförlaget Forum 2017, Månpocket 2018. I översättning av: Katarina Jansson. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

 

En reaktion till “Sommaren före kriget av Helen Simonson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.