Vindarna vajar friskt kring Svenska akademin och nu är det bara 11 ledamöter kvar.
Den ständige sekreteraren Sara Danius tvingades ju avgå.
Vad tycker ni om detta?

Det är veckans helgfråga hos Mias bokhörna.

Jag tycker att det är ruttet att man roar sig med maktspel inom Svenska akademin istället för att fokusera på uppgiften. Det blev ganska uppenbart i förra veckan att det finns krafter inom verksamheten som gärna såg sin chans att peta Sara Danius när det nu ändå stormar. Jag känner inte till alla detaljer kring skandalen med kulturprofilen, men problematiken med att nobelpristagare avslöjats för anhöriga och de ekonomiska bidragen till olika suspekta ändamål började av allt att döma långt innan Danius blev ständig sekreterare, så varför peta henne? Jo för att hon är kvinna, för att hon förespråkat förnyelse och för att hon verkar ha pondus nog att sätta sig upp mot män som är vana att ha sista ordet. Obekväm, med andra ord. Jag tycker dock att ingen skugga faller över Sara Danius som lämnar, jag har snarare full förståelse för om hon inte längre vill representerar eller företräda en akademi som mest liknar en sandlåda. Frågan är hur de ska kunna fortsätta företräda och representera svenskt kulturliv framöver, och inte minst om de verkligen kan anses kvalificerade att utse några fler nobelpristagare. Förslagsvis bör hela gänget avgå och bytas ut mot nya förmågor.

Bonusfråga: Sara har är ju som bekant förtjust i knytblus, har du något plagg du gillar speciellt mycket?

Jag gillar att bära kjol men det blir mest under den varma årstiden. Är man kort som jag är det ganska trevligt med skor med klackar, men lagom höga – jag måste ju kunna gå i dem också!

Önskar er alla en fin helg i det vackra vårvädret! 🌞🌞🌞

14 reaktioner till “Helgfrågan v. 16

  1. När jag jobbade så tyckte jag också bäst om att ha kjol och klackar, men för mig gällde höga klackar, de jag gillade bäst var ca 8-10 cm. Man lär sig att gå, och t o m springa, i dem.

  2. Att utse nobelpristagare är ju bara en av alla de saker akademien arbetar med, även om det är just nobelpriset som röner mest uppmärksamhet. Jag tror det behövs kontinuitet i arbetet. Men Horace Engdahl får gärna avgå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.