9789150931198_200x_den-sista-mrs-parrish

Amber är en ung kvinna som drömmer om ett bättre liv och hon har en tydlig bild av hur det ska se ut. Hon ska bli som Daphne Parrish, eller för att vara mer exakt – hon ska bli den nya fru Parrish. Hon får sammanträffandena med Daphne och allt de har gemensamt att se ut som en slump, men planen är uträknad i detalj. Hon ska bli vän till familjen och se till att komma allt närmre Daphnes stormrika man, Jackson. Snart har Amber gjort sig oumbärlig, hon är ofta hembjuden till paret Parrish och firar högtider, helger och semestrar tillsammans med dem. Vad Amber inte vet är att även Daphne har en plan och att hon är på väg att gå rakt i en fälla.

Den sista mrs Parrish är författarpseudonymen Liv Constantines debut, bakom namnet gömmer sig två amerikanska systrar. Boken skildrar Daphnes och Jacksons lyxliv där det finns pengar i obegränsade mängder och där kläder, skor, hus, båtar och semesterresor verkar singla ned över paret likt ett ihållande höstregn. Boken handlar också om en urgammal dödssynd, avundsjukan. Amber känner ett stort begär efter att förvandla sin egen intetsägande tillvaro till något mer exklusivt och hon är beredd att gå över lik för att ta Daphnes plats. Hon är beräknande, manipulativ och på det hela taget väldigt osympatisk. Det finns också något ganska ytligt över hennes habegär och jag har under bokens inledande halva svårt att stå ut med Amber.

Sedan kommer twisten, en mycket oväntad vändning som är svår att analysera utan att avslöja alldeles för mycket. Daphne visar sig vara allt annat än den naiva kvinna vi fått möta när vi ser berättelsen ur Ambers perspektiv och här blir boken ett snyggt exempel på hur mycket som kan förändras bara genom att byta synvinkel. Boken växer mot slutet, men jag tycker att vändningen kommer lite väl sent och att Ambers storviltsjakt på Jackson Parrish får pågå lite väl länge innan perspektivet ändras. När det väl vänder blir berättelsen både spännande och tänkvärd. Liv Constantine är ett namn vi garanterat kommer få se mer av framöver.

Utgiven av: HarperCollins Nordic, 2018. I översättning av: Frida Lindholm.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

En reaktion till “Den sista mrs Parrish av Liv Constantine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.