9789187607295_200x_fader-af-hjo_haftad

Fader af Hjo är den femte delen i Annette Brandelids serie om den lilla staden Hjo vid Vättern. En amerikansk motorcykelfantast flyttar in på en gård som länge stått tom. Grannarna iakttar honom med stor misstänksamhet. Inte vill de få några mc-gäng inpå knutarna. Jerry Swanson har dock helt andra planer, hans mål är att använda sin förmögenhet till att hjälpa ungdomar på glid. Hos honom får de en lärlingsplats och ett jobb. Kort därefter hittas en död kvinna i en grusgrop. Polisen har svårigheter med att identifiera henne och därmed är det också klurigt att hitta motiv och gärningsman. Grannarnas misstänksamhet och förutfattade meningar kring den nyinflyttade Jerry tilltar. Vad de inte vet är att han har starka kopplingar till bygden och ett tungt vägande skäl att vilja flytta dit.

Annette Brandelid har skrivit en småmysig spänningsroman som handlar om mänskliga relationer och livet i en liten ort med omkringliggande landsbygd. Nyfikenheten väcks genast när det står klart att en ny karaktär flyttat in i trakten, att han är en färgstark amerikan med både pengar och affärsidéer spär på pratet i staden ytterligare. Författaren fångar glesbygdsmentaliteten pricksäkert. Berättelsen spretar lite men vinner mycket på sin trevliga stämning, det är mer en spänningsroman än en blodig deckare. Hjo är en av Vätterns pärlor, en liten stad med gamla traditioner och charmig bebyggelse. För mig är en stor del av nöjet med att läsa den här boken just miljöerna. Att boken berikats med illustrationer från trakten är extra tilltalande.

Utgiven av: SveaBok, 2017. 

Finns hos Adlibris och  Bokus 

Betyg 3 av 5

 

En reaktion till “Fader af Hjo av Annette Brandelid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.