9789164205391_200x_skuggmakten

John lever sitt liv i skuggan av sambon Lenas framgångsrika karriär. Han är liksom hon utbildad till journalist, men den tuffa arbetsmarknaden gör att han istället hamnat i en tillvaro där han är hemmaman med små timvikariat i skolan medan Lena skriver för en av de stora kvällstidningarna. John är inte direkt missnöjd med situationen men har svårt att känna sig riktigt till freds med sin roll. Dagen då hans mamma dör efter en lång tids kamp mot ALS blir en vändpunkt i hans liv. Han går in i en kyrka för att finna frid och vara ensam med sina tankar. Där inne träffar han en svårt knivhuggen kvinna som strax innan hon dör uppmanar honom att resa till Kenya och söka upp Stella Mwangi och överräcka ett USB-minne med mycket viktigt innehåll. Kort senare sitter han på ett flygplan på väg mot Afrika.

Johan Ripås är SVT: s korrespondent i Afrika och hans kännedom om regionen märks väl i den här actionspäckade thrillern. Vi får följa med till såväl Nairobi som Mombasa och glimtar av den östafrikanska kulturen kryddar berättelsen och ger nya perspektiv. Det är en smältdegel där det forna koloniala styret, impulser från de närliggande islamska regionerna och de infödda afrikanska stammarna möts. Författaren berättar om en värld där korruptionen är utbredd, där stora delar av statsmakten är en teaterkuliss och där allt kan köpas för pengar. Tragiskt och skakande, men också en ganska perfekt miljö för en thriller. Ripås skriver medryckande och lättläst, att vanan att skriva och förmedla finns genom journalistyrket framgår ganska tydligt. För mig är den största behållningen med att läsa Skuggmakten att jag under resans gång lär mig lite mer om det moderna Afrika så som det ser ut idag. Miljöerna är trovärdiga och det känns uppfriskande att läsa om platser som kanske inte är så vanligt förekommande inom just spänningslitteraturen. Skuggmakten är en rapp politiskt thriller som kombinerar spänning och tänkvärt innehåll.

Utgiven av: Piratförlaget, 2018.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3 av 5

 

2 reaktioner till “Skuggmakten av Johan Ripås

  1. Intressant med en annorlunda miljö för thrillern. Det verkar inte som författaren kommer till Sigtuna i maj, det hade annars varit intressant att lyssna på en person med hans erfarenheter. Hoppas du har en fin påskhelg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.