9789100171872_200x_ormen-i-essex

Ormen i Essex tar oss med till det viktorianska England. Cora Seaborne är nybliven änka, men fortfarande ung. Hon har ingen önskan att inrätta sig efter den rådande normen som föreskriver att hon antingen lever återstoden av sitt liv i återhållsam sorg eller att hon gifter om sig. Cora längtar efter friheten och nu har hon äntligen vunnit den.

Det är en ny tidsanda som råder i det brittiska imperiet efter att Charles Darwin ha lagt fram sina teorier om livets uppkomst några decennier tidigare. Den kristna skapelseberättelsen har ersatts av naturvetenskapliga rön och det har blivit en mode som genomsyrar forskningen på flertalet områden. Runt om i världen görs nya upptäcker, man forskar, katalogiserar och experimenterar. Läkekonsten och kunskapen om människokroppen är också vetenskaper som gör stora framsteg och utbrott av kolera och liknande sjukdomar har fått en förklaring genom att man kan påvisa att bakterier och mikroorganismer existerar. Samtidigt lever folktron och vidskepligheten vidare.

Naturlära är Coras stora passion i livet, trots att det av många anses vara ett ämne som en kvinna inte bör befatta sig med och än mindre kan förstå någonting av. När ryktet om en sjöorm som hemsöker en liten by i Essex sprider sig blir Cora nyfiken och tillsammans med sin socialistiska väninna Martha och sonen Francis beger hon sig till Colchester med förhoppning om att själv få en glimt av vidundret. Det blir en resa som förändrar Coras liv och som leder till nya oförglömliga bekantskaper.

Berättelsen om Ormen i Essex är en färgsprakande och magisk bok där det oförklarliga möter vetenskapen och där människor som aldrig annars möts samlas kring det oförklarliga. Skräcken sprider sig i det lilla samhället i Essex och kyrkoherden William Ransome gör vad han kan för att hålla ordning på de upprörda invånarna. Cora och William står för två ytterligheter. De kommer från olika samhällsklasser och har olika livsåskådningar, deras ideal och tro skiljer sig åt. Ändå lämnar deras möte ett starkt intryck hos båda parter och de dras till varandra på ett oförklarligt vis.

I efterordet till boken skriver Sarah Perry att hon vill sticka hål på myten om den viktorianska kvinnan som ofta har skildrats som en svag och vän varelse som får dåndimpen vid minsta psykiska eller fysiska påfrestning. Cora Seaborne porträtteras här som den raka motsatsen till en skir porslinsdocka och Perry påminner om att vi inte bör generalisera. Självklart fanns det alla tänkbara typer av kvinnor även i 1800-talets överklass, men eftersom en driven och självständig kvinna bröt mot idealet är det oftast inte så vi får se henne. Cora är en färgstark, uppfriskande och egensinnig karaktär, utan att det blir överdrivet och klichéartat. Hon går bara sin egen väg och författaren förmedlar det på ett naturligt sätt som gör att jag som läsare tänker att det är självklart – men hon låter oss också förstå att Cora kämpar i motvind.

Ormen i Essex är en modern roman, men den historiska tidsandan är väl skildrad. Perry kryddar berättelsen med referenser till det som var aktuellt 1893 på ett sätt som gör att man verkligen förflyttas i tid och rum. Hon flirtar även med tidens litteratur. Under sent 1800-tal upplevde den gotiska romanen sin storhetstid och ett monster eller någon annan övernaturlig företeelse hörde varje god berättelse till. Ormen i Essex är en vackert skriven bok om kärlek, självständighet och livets stora frågor. Ett romanbygge som imponerar.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: Eva Johansson.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 5 av 5 

5 reaktioner till “Ormen i Essex av Sarah Perry

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.