9789177710455_200x_och-sen-var-hon-borta

Många år har gått sedan Laurels tonårsdotter Ellie försvann spårlöst. Tiden läker inte alla sår, men när Ellies kvarlevor till sist hittas blir det lättare att gå vidare. Laurels äktenskap sprack som en följd av tragedin som drabbade familjen och relationen till hennes andra två barn är ansträngd. Efter många års ensamhet träffar hon Floyd och relationen känns helt rätt trots att hans dotter Poppy är slående lik Ellie när hon var i samma ålder. Sakta men säkert börjar konstiga sammanträffanden visa sig. Poppys mamma Noelle Donnelly är också försvunnen och Laurel kan inte göra sig kvitt känslan av att ha hört det namnet förut…

Lisa Jewell har skrivit en rad romaner som lovordats av läsare världen över för sina fina skildringar av olika typer av relationer. Och sen var hon borta är Jewells första renodlade thriller och även här kommer hennes trovärdiga karaktärer och förmåga att skapa psykologisk spänning till sin rätt. Boken bjuder på en pricksäker skildring av en familj som drabbats av en uppslitande händelse och hur det har påverkat individerna.

Det är en gripande berättelse som rullas upp. Oväntade vändningar väntar bakom varje hörn och det är inte helt lätt att analysera handlingen utan att avslöja för mycket. Något som står klart för läsaren i ett tidigt skede är dock att Ellie inte har försvunnit frivilligt. Vad som dock inte går att förutse är det hemska öde hon har råkat ut för. Samtidigt finns det något förutsägbart över berättelsen, men inte på ett dåligt sätt. Det är snarare en känsla som infinner sig i ett tidigt skede som säger att det aldrig kommer ett gå väl. I en psykologisk thriller är det precis vad läsaren önskar sig. Lisa Jewell skriver medryckande och spänningen är påtaglig genom hela berättelsen. Hon lägger ut trådar och får oss att ana dolda motiv på ett sätt som imponerar och ju längre jag kommer desto svårare blir det att lägga ifrån sig den här boken. Och sen var hon borta är den första boken av Lisa Jewell jag läser, men det blir definitivt fler. Ett måste bland vårens spänningsromaner!

Utgiven av: Printz Publishing, 2018. I översättning av: Sanna Hellberg.

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4+ av 5

3 reaktioner till “Och sen var hon borta av Lisa Jewell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.