9789188725066_200x_rokrida

Det är med en klump i halsen Abby återvänder till sin hemstad Barrens i Indiana. Hon har intalat sig själv att hon har lagt uppväxten bakom sig, att det är hennes nya liv som jurist i Chicago som räknas. Men alla tvingas någon gång konfrontera sitt förflutna, och så snart Abby kliver ur bilen hemma faller hon tillbaka i sin gamla roll.

Barrens är en liten stad där den lokala industrijätten styr allt. Här finns inget utrymme för människor att gå utanför normen. Alla känner alla, och de flesta jobbar åt den lokala fabriken. När Abby växte upp dominerades tonåren av den hierarki som skolan utgjorde. Högst upp befann sig Kaycee Mitchell, hon var den tuffaste vilket gjorde henne både till ett hatobjekt och en förebild. Men det var något konstigt med Kaycee. Hon led av oförklarliga sjukdomssymptom. Vissa hävdade att hon bara spelade för att dra till sig ännu mera uppmärksamhet. Slutligen försvann Kaycee spårlöst, och när Abby återvänder hem kommer alla hennes minnen av den tiden och frågorna kring vad som egentligen hände tillbaka.

Rökridå är Krysten Ritters debut, en spänningsroman om en ung kvinna som strävat efter att bryta sig loss från ungdomens roll, men som så snart hon återvänder inser att här kommer hon aldrig att bli någon annan än den person hon var under skolåren. Hennes karriär som miljörättsjurist kanske imponerar eller sticker i ögonen på vissa invånare, men här är hon inte sin titel, utan bara Abby Williams. Ritter lyckas bra med att fånga känslan av instängdhet och svårigheterna med att förändra sin identitet på en liten ort på ett bra och trovärdigt sätt. Det finns något obehagligt, inte minst i den ångest Abby själv upplever, med att det du gjort eller den du var har lämnat ett avtryck som aldrig går att sudda ut eller göra ogjort.

Det är en spännande intrig vi får ta del av, frågetecknen kring den kaxiga Kaycee Mitchell och hennes diffusa sjukdomsbild växer och fängslar. Hon är som ett mystiskt väsen, ouppnåelig och svår att få något grepp om. Hon är både frånstötande och förtrollande, och framförallt skapar det stor mystik att hon är spårlöst borta.

Krysten Ritter är skådespelerska och manusförfattare och känns bland annat igen från Netflix-serien Jessica Jones. Hon har i sin spänningsdebut skapat en komplex karaktär i Abby Williams, miljöerna hon skildrar är intressanta och hon har ett bakomliggande budskap då den lokala industrijätten är ett slags dilemma. De försörjer och skapar liv åt hela samhället, samtidigt som dess utsläpp är direkt skadliga för invånarna. Abby Williams är dock inte en huvudkaraktär som är ensam i sitt slag. Hon dricker lite för mycket, är en smula destruktiv och har vissa problem med att hantera svårigheterna hon stött på i livet. Trots det är Rökridå en riktigt intressant debut. Den är en thriller som känns modern och nyskapande, så som en bästsäljare 2018 ska se ut. Krysten Ritter är helt klart ett författarnamn att lägga på minnet.

Utgiven av: Southside Stories, 2018. I översättning av: Hanna Williamsson. 

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 4 av 5

 

4 reaktioner till “Rökridå av Krysten Ritter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.