9789137149882_200x_maestro

Livet i den norska staden Haugesund är för det mest lugnt, men när någon börjar begå mord med inspiration från kriminalromanernas värld blir det hektiskt för utredningsledaren Lotte Skeisvoll. Den egensinnige journalisten Viljar Ravn Gudmundsson blir allt mer inblandad då han inte bara rapporterar om brotten, utan även kontaktas direkt av mördaren vi mejl. Han vill att Viljar ska bli hans språkrör. Offren har alla det gemensamt att de har varit inblandade i olika brottsutredningar och någon som kallar sig Maestro har nu bestämt sig för att ta rättvisan i egna händer.

Geir Tangen skriver medryckande och spännande i sin debutroman, boken är lättläst och svår att lägga ifrån sig. Karaktärerna däremot kan jag tycka känns lite klichéartade, en sliten journalist och en ambitiös kriminalpolis som kämpar för att inte blanda ihop privatliv och karriär har vi sett många av förr. Det kan dock vara så att författaren medvetet väljer den här vägen och tecknar dessa karaktärer som en hyllning till deckarvärldens huvudkaraktärer så som de ofta ser ut. Här kommer vi till det som gör boken riktigt intressant. Till vardags driver Geir Tangen en av Norges största bokbloggar med fokus på just deckare och kriminalromaner och det märks att han är väl bevandrad inom det nordiska deckarundret. Han använder dessa kunskaper som underlag för en ny kriminalgåta där mördaren kopierar mord ur deckare av bland andra Henning Mankell, Unni Lindell och Jo Nesbø. Resultatet blir en berättelse full att litterära referenser som ger en extra dimension åt boken och gör att den sticker ut på ett intressant sätt som tilltalar oss deckarfantaster lite extra. Tyvärr genomskådar jag intrigen lite för tidigt för att boken ska få ett riktigt toppbetyg, men jag gillar idén och läser gärna mer av Geir Tangen framöver. 

Utgiven av: Bokförlaget Forum, 2018. I översättning av: Gösta Svenn, Helena Sjöstrand Svenn

Finns hos Bokus och Adlibris

Betyg 3+ av 5

6 reaktioner till “Maestro av Geir Tangen

  1. Hei!
    Tusen takk for fin anmeldelse på bloggen din. Det setter jeg stor pris på, og det var utrolig gøy å høre at du hadde lyst til å lese mer av meg. Når det gjelder de klisjetunge karakterene, så er selvsagt de også en del av den samme sjangerleken fra min side. Den typiske slitne og lurvete journalisten og den kvinnelige politietterforskeren med tvangshandlinger og tvangstanker.

    Ha en fin dag 🙂

    1. Vad roligt att du läste min recension! Jo, jag förstod att det var ett medvetet val och jag tycker det är jättespännande att se hur du lyckas väva in allt vi förknippar med deckare i din berättelse på ett snyggt sätt. Ser fram emot fler böcker! 🙂

    1. Ja, vi tycker ju delvis lika men det som drar ner själva sifferbetyget är att jag tänkte redan i mitten av boken ”hen är ju mördaren”, och så var det. Jag vet inte varför jag blev så säker på det redan där och motivet kunde inte förutses, men hursomhelst hade jag velat bli lurad lite längre. Tycker hans sätt att leka med hela genren är en spännande idé och även jag vill självklart läsa uppföljaren. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.