Den 8 mars uppmärksammas världens kvinnor och i samband med datumet väcks diskussionerna kring jämställdhet, feminism och kvinnofrågor. Här kommer några lästips för alla som vill reflektera djupare över den 8 mars och de frågor som förknippas med Internationella kvinnodagen.
Novellix ger ut fyra skönlitterära berättelser av Kerstin Thorvall, Bodil Malmsten, Birgitta Stenberg och Suzanne Brøgger. De är författare som har varit banbrytande och kontroversiella inom litteraturen genom sitt sätt att skildra kvinnors liv, känslor och förhållanden. Här ryms fyra berättelser om mötet med männen, hur kvinnan alltid tycks hamna i underläge gentemot mannen som tar sin roll för given, men novellerna bjuder också på en och annan oväntad vändning som visar att kvinnan inte är så försagd och dominerad som läsaren inledningsvis får intryck av.
I Kvinnor och makt: ett manifest av Mary Beard (Norstedts) gräver författaren djupare. Beard är professor och expert på antiken, och här påvisar hon exempel som är flera tusen år gamla där kvinnan uppmanas hålla tyst och återgå till hushållets sysslor. Beard menar att den antika kulturen fortfarande påverkar. Vi är i generationer uppvuxna med berättelserna från Grekland och Rom vilket fortsätter att forma oss. Hon vill poängtera att vi inte kan skylla dagens syn på kvinnofrågor och jämställdhet på de gamla grekerna, men att det kulturella arvet är svårt att göra sig fri ifrån. Vi är sedan många tusen år tillbaka vana att det är männen som har makt och auktoritet och även traditionen att kvinnor som ger sig in i debatten eller politiken förlöjligas och anses gnälliga och tjattriga går långt tillbaka. Beard visar hur de antika myterna användes så sent som i det senaste amerikanska presidentvalet där Donald Trump avporträtteras med Medusas avhuggna huvud i sin hand – och naturligtvis bär hon Hillary Clintons drag. Likt den antike hjälten har han dräpt monstret och återställt ordningen. Mary Beard påtalar dock också att kvinnors liv och rättigheter på många sätt har förändrats och förbättrats i snabb takt under 1900-talet, men samtidigt finns det en syn och en stämpel på kvinnor med makt, inflytande och företagsamhet som är svår att bli av med.
En av de förkämpar när det gäller kvinnofrågor som blivit mest känd är Mary Wollstonecraft. Hon levde under franska revolutionen och hennes Till försvar för kvinnans rättigheter tillhör feminismens grundtexter. Boken finns nu återigen att köpa då Ordfront förlag ger ut den i nyutgåva. Wollstonecraft växte upp i skuggan av sina bröder men läste och tillägnade sig kunskap på egen hand. Den franska revolutionen förändrade samhället och gav medborgarna rättigheter, men kvinnorna gick lottlösa ur de omvälvande politiska händelserna vilket väckte författarens engagemang. Med förord av Yvonne Hirdman.
Mary Wollstonecraft är intressant, hon var tidig
Känner att jag skulle vilja läsa alla de här så tusen tack för boktps! Vet inte vilken jag skulle prioritera först dock. Kanske novellerna! Så fint omslag dessutom.
Roligt att de lockar! 🙂