9789100167257_200x_en-akta-man

Rachel växer upp med en ensamstående mor som prioriterar karriären, och relationen dem emellan är under hela uppväxten sval. Rachel längtar efter kärlek och närhet. När modern omkommer i en trafikolycka gör hon ett försök att hitta sin biologiska pappa, men sökandet ger inget resultat. Det är första gången Rachel kommer i kontakt med Brian Delacroix. Han är detektiv och hon anlitar honom för att få hjälp med att forska i sitt ursprung.

Åren går och Rachel får ett toppjobb som journalist, men när tv-kanalen skickar henne till det katastrofdrabbade Haiti brister allt. Panikattackerna som hemsökt henne under en längre tid kommer allt tätare, och när hon får ett sammanbrott i direktsänd TV innebär det slutet för hennes karriär. Hon skiljer sig från sin dåvarande man och isolerar sig allt mer. Just när det ter sig som mörkast gör Brian Delacroix ny entré i Rachels liv. De inleder ett förhållande och för första gången i livet upplever Rachel någon form av trygghet. Så en dag ser Rachel sin man på gatan trots att han borde vara på tjänsteresa i London. Hon börjar forska i saken och inser snart att han lever ett utstuderat dubbelliv.

Dennis Lehane är en av USA: s mest framstående thrillerförfattare. Hans bok Patient 67 har blivit något av en modern klassiker och är en av flera titlar skrivna av Lehane som har filmatiserats. Nu är han återigen aktuell med en smart psykologisk thriller som lurar läsaren gång på gång, precis som vi förväntar oss att en bok i den här genren ska göra.

Redan i första kapitlet förstår vi att det kommer att gå illa för huvudkaraktären Rachel då en man blir skjuten och försvinner över båtens reling ner i djupet. Berättelsen börjar dock inte där, som läsare får vi följa med från början. Fördelen är att vi får lära känna Rachel ingående vilket skapar ett starkt band mellan huvudkaraktär och läsare, och det är lätt att känna sympati för den kvinna vars biografi framträder. Problemet med den här långsamma inledningen är att det ibland blir lite för detaljerat. Dennis Lehane skriver bra, han är en stilsäker berättare som kan det här med gestaltning, men det är först när han plockar fram essen ur rockärmen och i berättelsens andra halva börjar bjuda på en rad oväntade vändningar som boken utvecklas till en riktigt vass thriller. Dock är det väl värt att vänta på, och författaren lyckas också hålla mig i ovisshet ända fram till slutet. Inget är självklart i en fiktiv värld skapad av Dennis Lehane, och det är den allra största behållningen med att läsa En äkta man. Du kan inte luta dig tillbaka och tro att det är lugnt, för ingenting är vad det synes vara.

Utgiven av: Albert Bonniers förlag, 2018. I översättning av: Johan Nilsson. 

Finns hos: BokusAdlibris – din lokala bokhandel

Betyg 4 av 5

 

6 reaktioner till “En äkta man av Dennis Lehane

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.