Emma jobbar på ett företag som gör TV-produktioner, hon är mitt i karriären och det är ett ständigt pusslande för att få jobb, småbarnsliv och relationen till maken Andreas att fungera. Hon har känt sig trött och hängig ett tag, men hon är ändå nästintill oförberedd när hon får beskedet att gynekologen vill utreda henne för äggstockscancer. Snart är diagnosen ett faktum, hon är drabbad av en sjukdom med dålig prognos. Trots det väljer hon till en början att inte anförtro sig åt sin man utan söker istället stöd hos sitt ex Preben. Emma upplever att Andreas är inne i en av sina perioder med humörsvängningar, men det är något mer. Hon befarar att han är otrogen. Emma känner sig ensam i en av livets svåraste stunder och tampas med hur hon ska kunna berätta för sina barn, sin mamma och för Andreas som svikit henne i grunden att hon är svårt sjuk.
Vi ses i Disneyland är Erika Scotts debutroman och hon tar upp ett ämne och en situation som det är svårt att inte bli berörd på djupet av. Scott skriver med driv och ett ganska direkt språk, och trots att jag ibland saknar lite av det djup som stundens allvar borde medföra känns det ändå befriande då den raka, sakliga och direkta tonen gör att boken inte blir så sentimental som man kan tro när man läser vad den handlar om. Istället lyckas Erika Scott förmedla känslan av att Emma är en kvinna som vill vara stark och klara sig själv. Hon har ingen dramatisk ådra och är inte van att någon hjälper henne på traven, hon vill bita ihop och kämpa. Den här gången har hon dock mött ett motstånd som hon inte kan besegra på egen hand. Jag blir både tagen och rörd av Emmas situation och läser jag raskt vidare för att få veta hur det går. Om boken hade gjorts mer känslosam och presenterats i en mer tårdrypande form hade det varit svårt att orka läsa den här berättelsen. Nu blir den till en av livets realiteter.
Berättelsen handlar inte bara om hur man hanterar ett sjukdomsbesked. Vi ses i Disneyland är också en relationsroman om ett äktenskap som knakar i fogarna när vardagens tristess blir starkare än kärleken. Erika Scott berättar om hur huvudpersonerna pusslar för att få det att fungera, hur Emma försöker hitta tid för sin partner för att stärka deras relation samtidigt som hennes man är uppslukad av sina egna problem och sitt eget mörker. Han ser inte vad som håller på att hända i hans närhet förrän det är försent.
Det märks dock stundtals att det är författarens debut. Ibland blir det lite för forcerat, jag hade gärna sett att vissa delar av en så stark berättelse kunde ha fått ta lite mera tid. Vissa andra berättarperspektiv kanske inte heller har en helt naturlig roll, jag vet inte vad det tillför att vi får följa hur Emmas chef Elsa dominerar mannen hon har tänkt ska göra henne ekonomiskt oberoende. Hon är en karaktär som vill ha makt och tror sig kunna styra över allt och alla. Det känns som att det kunde ha blivit en egen berättelse, en annan gång, i ett annat sammanhang.
Att författaren har vanan att skriva från sitt arbete med journalistisk märks dock genom hela berättelsen. Jag gillar Erika Scotts berättarstil, och jag tycker det är modigt att ta sig an det här ämnet. Hon sätter detaljerna och pekar på mycket som är typiskt för en kvinna i Emmas generation. Det känns som att Erika Scott skriver om riktiga människor, och det är viktigt för ett trovärdigt resultat. Vi ses i Disneyland är en pigg och driven debut som lämnar ett starkt avtryck hos mig som läsare.
Utgiven av: Norstedts förlag, 2017. Pocket, 2018.
Betyg 3+ av 5
tack för tips.
Jag blir nyfiken på den här boken och skulle kunna tänka mig att läsa den nästan enbart för att få veta om hon klarar sig eller kommer till Disneyland, men även för att läsa om hur hon och omgivningen hanterar ett allvarligt sjukdomsbesked. Det du skriver om att det blir litet för forcerat gör att jag nog ändå håller mig till den planerade boktraven.
Den är ändå väldigt läsvärd, kan rekommendera (även om man läslistan lätt drar iväg) 😉
Den här har jag varit nyfiken på ett tag nu.