veckans topplista

Temat för veckans topplista den här gången är kvinnliga levnadsöden, och det är fritt att välja och vraka så länge det är böcker som handlar om kvinnor, flickor, damer och gummar, och som beskriver ett liv. Det kan vara romaner, eller verkliga levnadsöden, förr eller nu. Jag väljer fem romaner som berättar om hur kvinnors liv sett ut i olika tider.

  1. Vägen mot Bålberget av Therese Söderlind har förvisso en manlig berättarröst också, men mestadels handlar den om häxprocessen och mörka skildringar av hur släktens anmoder blir anklagad och dömd för häxeri. Oftast var det kvinnor som pekades ut som häxor, och det var nästintill omöjligt att överbevisa de vittnesutsagor som fanns.
  2. Påven Johanna handlar om en legend som berättar att den en gång ska ha funnits en i raden av alla påvar med Johannes som i själva verket var en kvinna. Boken berättar om hur Johanna tvingas leva utklädd till man för att kunna göra karriär inom kyrkan.
  3. Maria Gustavsdotter har skrivit fyra romaner om flickorna på Morlanda prästgård som lever vid 1600-talets mitt. Hon beskriver deras dagliga liv, sysslor och ställning i samhället på ett intressant och medryckande sätt. Böckerna är namngivna efter huvudpersonerna, Ulrika, Katarina, Ebba och nu senast Ylva.
  4. Victoria av Daisy Goodwin är romanen bakom tv-serien om drottning Victoria. Om att vara kvinna, mamma men också regent i en värld styrd av män.
  5. En nutida skildring ska såklart också få plats på veckans lista. Det är Barnvagnsblues av Ester Roxberg som berättar om känslan av att som nybliven mamma inte räcka till. Huvudpersonen lever i en ständig oro för att göra fel, trots att hon i allra högsta grad månar om sitt barn.

26 reaktioner till “Veckans topplista v. 6 – Kvinnliga levnadsöden

  1. Spännande tema. Tänkte att det inte skulle vara så svårt, men det var det visst det utifrån det tema jag valde:

    mariasbokhylla.wordpress.com/2018/02/06/veckans-topplista-v-6-kvinnooden/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.