Den 27 januari är det förintelsens minnesdag, ett datum som brukar uppmärksammas på lite olika sätt på bl a offentliga platser och i skolor. Veckans topplista handlar därför denna vecka om böcker som skildrar just förintelsen. Ett tungt ämne, men viktigt. 

  1. De fattiga i Łódź av Steve Sem-Sandberg belönades med Augustpriset 2009 och skildrar situationen i ett polskt ghetto under kriget i skönlitterär form. 
  2. Hédi Freid fanns bland 2017 års nominerade till Augustpriset. Hon är ett ögonvittne och har skrivit flera böcker om sina upplevelser som jag gärna vill läsa. 
  3. Boktjuvarna av Anders Rydell skildrar en annan sida av nazisternas framfart, hur de genom att bränna bibliotek och skrifter försökte utrota grunden för en hel kultur. 
  4. Pianisten av Wladyslaw Szpilman är också en sann berättelse om ödeläggelse och bortförande av människor i ett ockuperat Warszawa.
  5. Det största brottet av Marte Michelet berättar historien om ett judiskt par som lämnar Baltikum för Oslo, men när Norge ockuperas är inte heller det en säker plats. Vill läsa!

24 reaktioner till “Veckans topplista v. 4 – Böcker om förintelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.